RSS Feed

Miért híresebbek a férfi séfek?

Zoch Tímea - 2018. 03. 10. 17:00:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Miért híresebbek a férfi séfek?

A főzés női feladat. Ám ez a feladat a legtöbb nő számára nem teher, hanem élmény. De miért több a híres férfi séf és férfi tévés szakács? A főzős műsorok, az életmód-csatornák a nők kedvencei. Nőnek lenni jó? Ezek voltak egy friss kutatás témái.

A Scripps Networks Interactive (SNI), a Magyarországon is látható Food Network tévécsatorna anyavállalata Argentínában, Brazíliában, Kínában, Olaszországban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban összesen négyezer-kettőszáz 25-54 év közötti nő körében végzett felmérést 2017 decemberében. Az online kérdőíves kutatás elsősorban a nők életmódjára, életcéljaira, hobbijaira koncentrált. Az alábbiakban a házimunkára, főzésre vonatkozó eredményeket osztjuk meg, ahol lehetett, magyar (más kutatásból származó) adatokkal összevetve.

A szereposztás a régi: a háztartási munkákat és a főzést többségében a nők végzik; a kisebb házi javítások és a barkácsolás, illetve az autóval kapcsolatos tevékenységek a férfi “munkaköre” alá esnek.
Az említett hét külföldi országban a nők 77%-a mindig maga intézi a bevásárlást (élelmiszer, háztartási eszközök).
A magyar nőknek ugyanakkor csak 48%-a mondta, hogy ő végzi a napi bevásárlást, míg a férfiaknak 17%-a (a megkérdezettek 37% közösösen intézi ezt a napi feladatot)  .
A vizsgált hét országban a nők 56%-a azt állította, hogy egyforma arányban osztozik partnerével a háztartási feladatokban (főleg az argentinokra jellemző a “közösködés”).
A fiatalabb hölgyek ugyanakkor már önállóbak a kisebb házi javítások terén a SNI vizsgálta országokban: összességében megkérdezett nők közel fele állította (szintén az argentinok a legnagyobb arányban), hogy ha kell, azért megoldja az eldugult vécé vagy falra felfúrandó kép problémáját -- de a 25-34 éves nőkre ez jóval jellemzőbb, mint a 45-54-es korosztályban.

A főzés továbbra is női “privilégium”.
Az SNI kutatásában a férfipartnerrel élő nők 66% mondta, hogy a konyha legtöbbször az ő terepe  
Egy hazai felmérés szerint ez nálunk még inkább így van: a magyar nők 74% a mondta, hogy legtöbbször ő készíti a vacsorát, míg a férfiaknak csak 7% (míg a megkérdezettek 19% általában közösen főz) .
Azok, akik gyakran főznek együtt, saját bevallásuk szerint azért teszik, mert 1. jó mulatság és/vagy jó lehetőség egy kis időt együtt tölteni (50%) 2. gyorsabban kész így az étel (29%) .

A főzés azonban többnyire nem teher, hanem élvezet.
A hét országban megkérdezett hölgyek 40%-a számára a főzés nem kellemetlen kötelesség, hanem az egyik hobbijuk, sőt szenvedélyük.
A “kedvenc időtöltések” listáján a főzés összességében 4. helyen végezett náluk (a lista Top3-ja: 1. utazás (49%)  2. tévézés (46%) 3. olvasás (44%). Az 5. helyen, kicsivel elmaradva a főzéstől, 39 %-kal shoppingolás áll.)
Egy hazai kutatás szerint a magyar nőknek még inkább kellemes elfoglaltság a főzés: csaknem kétharmaduk, míg a férfiaknak mindössze egyharmada állítja azt magáról, hogy nagyon szeret főzni. 
A nemzetközi felmérésében résztvevők 67%-a “foodie”-nak (azaz aki érdeklődik a gasztronómia, a fine dining iránt, szeret maga is alkotni a konyhában) vallja magát. Ez főleg a 25-34 évesekre jellemző, nem véletlenül ez a nemzedék teremtett meg a #foodporn-t (a szót és a szó hastaggel való használatát a közösségi médiában). A #foodporn 2017 márciusáig körülbelül 117 milliószor szerepelt posztokban .
Érdekes az eltérés az étteremben evés terén a hét külföldi ország és Magyarország között :


Fotó: szentistvanfeszt.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ