RSS Feed

Az első magánlift

Dalia László - 2018. 03. 12. 8:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az első magánlift

A legenda szerint most épül az első magánlift Budapesten, s ha esetleg ez a Kertész utcai szerkezet már nem az első, csak a második, vagy hatodik, akkor fölöttébb is tanulságos a történet.Nem kaptam felhatalmazást a pontos adatok közlésére, de nem is ez az érdekes, hanem a történet. amely felér egy kis szociográfiai tanulmánnyal.

Történt pedig, hogy a hőseink már emberemlékezet óta egy belvárosi három emeletes bérházban laknak. Miután ők sem lesznek fiatalabbak, három gyerekük is felnőtt, tehát már kopnak az ízületek, szeretnének egy liftet, különösen, hogy ők a harmadikon laknak. Nos, azt sem mondhatnók, hogy az utolsó pillanatban kapkodnak, hiszen még  a rendszerváltás előtt, tehát a tanácsrendszerben gondoltak a liftre. Nem is ütköztek leküzdhetetlen akadályokba, az utolsó ajánlat szerint a tanács fizette volna a lift felét,a másik felét kellett volna a lakóknak, öt év alatt törleszteni. Természetesen nem működött, mert volt olyan lakó, akinek nem tetszett. Ez 31 éve volt.

Most tart a ház a negyedik liftakciónál, pedig a konstrukció igazán jónak tűnik. Az első emeleten lakók 50, a másodikon emeletiek 100, míg a harmadik emeletiek 150 százalékot fizetnek. Az elgondolást nem is vetette el senki, de mindig volt valaki, aki megakadályozta, hogy működjön. A legígéretesebb próbálkozás még pénzbe sem került volna, mert egy külföldi vállalkozó a tetőteret beépíti, s cserébe nemcsak a házat újítja fel, hanem liftet is épít. Ezt lelkesen elfogadták, de megint akadt egy lakó, aki 6 milliót kért a vállalkozótól az aláírásáért. Egy magyar vállalkozónak a szeme sem rebbent volna, a külföldi viszont azon nyomban lelépett.

Úgy tűnik, a negyedik próbálkozás sikerre vezet, már áll is a lift váza. A ház lakóinak többsége ugyanis annyira elszánt, hogy hajlandó kifizetni az összeget, s ha a három ingadozó nem adja a részét, akkor valószínűleg ők kipótolják a  többit is. Utólag viszont már nem fizethetnek és természetesen nem kapnak kulcsot a lifthez. Járhatnak gyalog.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ