RSS Feed

Csányi rájött

Harsányi Péter - 2018. 03. 10. 8:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csányi rájött

Mármint az MLSZ elnöke, dr. Csányi Sándor rájött, hogy nem jó az utánpótlásképzés támogatása. Azt nyilatkozta a Világgazdaság c. napilapnak, hogy át kell alakítani az utánpótlásképzés támogatását, döntően arra építve, hogy hány olyan játékost nevel ki egy-egy műhely, aki felnőttként eljut a magyar élvonalig, külföldi bajnokságig vagy a válogatottig. "Azoknak az utánpótlásműhelyeknek, amelyek nem képesek kinevelni ilyen játékosokat, fölösleges támogatást adni, minderről már a hetekben tárgyal az MLSZ"

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, akit a múlt héten megválasztottak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) alelnökévé, úgy látszik egyúttal meg is világosodott.
Magyarországon, ahol, mint tudjuk, tízmillió szövetségi kapitány él, ahol tízmillió potenciális MLSZ elnök található, a nőket, és a csecsemőket is beleértve, nos, ebben az országban mindenki tudta, hogy a magyar labdarúgás támogatási rendszer rossz. Látható volt a mindennapokban, látható a csapatok összeállításában, látható az eredménytelenségben.
De most végre az elnök is kimondta.
Most ugyan még csak az utánpótlásképzés támogatási rendszeréről van szó, de talán egyszer eljutunk az egész rendszer újragondolásáig.
Csányi Sándor 2010-óta MLSZ elnök, aki igazán grandiózus tervekkel érkezett, jó párat sikerült is megvalósítania, jóindulatához, vezetői képességeihez kétség sem fér, azonban az eltelt 8 év alatt sem sikerült a labdarúgásunknak a nemzetközi porondon megállnia a helyét. Vagyis megálltunk, csak sajnos pont ugyanott…
Pedig az elmúlt 20-25 évben szinte mindent odaadtak a magyar labdarúgásnak. Van Bozsik program, van az utánpótlásműhelyek támogatása, van egy csomó fociakadémia, épült rengeteg műfüves pálya világítással, csak hogy legyen hol edzeni a fiatalokat. Van edzőképzés, van fejlesztési program, épült számtalan stadion, csak úgy lapátolják a pénzt a fociba pl. a TAO támogatásokon keresztül, de két dolog még mindig nincs: eredmény és néző.
Van hatalmas fizetés a botladozó „sztároknak”, és példátlan módon kapnak adókedvezményt is. Hoztak külföldről játékosokat, szakembereket, edzőt, szövetségi kapitányt, mindent.
Néző, aki fizetne a JÁTÉKÉRT, az nincs.
Meg persze eredmény sincs.
Lehet, hogy ez a kettő összefügg? Lehet, hogy ha lenne eredmény, akkor lenne néző is? Biztosan.
Puskás idején legalábbis volt mindkettő, eredmény is, néző is. Talán, ami nem volt, az a PÉNZ! Legalábbis ennyi biztosan nem volt, mégis tudtak focizni az akkori játékosok.
Valakinek most már végre össze kellene számolnia, hogy az utóbbi 20-25 évben mennyi pénz áramlott a magyar labdarúgásba. Azután, ezt össze kellene vetni azzal, hogy ugyanezen idő alatt az olimpiai sportágak összesen mennyi pénzt kaptak, majd megnézni az eredményességeket.
Van ilyen adat.
Éves lebontásban megnézhető, és az eredmény siralmas. Minden évben ugyanannyi, vagy kétszer annyi pénzt kapott egyedül a labdarúgás, mint az ÖSSZES OLIMPIAI SPORTÁG EGYÜTT.
Fájó szívvel, de kimondhatjuk: feneketlen, lyukas kútba öntöttük a vizet, amikor a focit támogattuk. Bármi, akármi több eredményt hozott volna, ha ezt a töméntelen pénzt nem a focira költjük.
Úgy látszik, Magyarországon a labdarúgást meg kellett volna hagyni úri kedvtelésnek, fizesse mindenki a saját zsebéből a hobbiját úgy, ahogyan ezt a Budapest Honvéd FC tulajdonosa is teszi.


Fotó: Almási Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ