RSS Feed

Berlin - régi és új arcok

Mogyorósi Géza - 2018. 03. 09. 8:00:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin - régi és új arcok

Angela Merkelnek sűrű a programja márciusban. Az őszi Bundestag választások óta kormányalakításon fáradozó (ügyvezető) kancellárnő e hét elején nyitotta meg a világ legrangosabb idegenforgalmi szakvásárát (ITB) Berlinben. A hó derekán már régi és új miniszterrekkel folytatja munkáját.

A még az átlag német polgárnál is többet utazgató Angela Merkelnek jól esik majd a húsvéti pihenés. Hiszen strapás hónapok vannak a 63 esztendős asszony mögött. 2018-ban átröppent már Franciaországba, Bulgáriába, Svájcba és persze a belga fővárosba is bumerángként visszatérő vendég. Nincs ezzel másként magyar kollégája, Orbán Viktor sem. Azt most nem feszegetném, hogy kit vesznek komolyabban Brüsszelben!? 

Noha a német keresztény pártok (CDU/CSU) nyerték a parlamenti vokscsatát szeptemberben, a koalíciós pókerparti hosszúra nyúlt. Csalódniuk kellett azonak, akik azt remélték, hogy egy vadiúj gárda irányítja majd a jövőben az EU legnépesebb tagállamának sorsát. A CDU/CSU-FDP-Grüne, vagyis a konzervatív uniós pártok, a liberálisok és a zöldek tárgyalásai zátonyra futottak. Így a már 2005-2009, majd 2013-2017 közötti nagykoalíció kapott harmadik esélyt Németországban. Most úgy tűnik, hogy március derekán negyedszer is hivatali esküt tehet a régi-új kancellárnő. A CDU/CSU-SPD ismételt kormányalakítását ki a stabilítás, ki az állóvízben pancsikolás jelének véli bel- és külhonban. Szép, hogy az NSZK tobábbra is gazdasági nagyhatalom, 6 százalék alatti munkanélküliséggel. Ám sokan a 20 százalék körüli gyermekszegénységért is az előző - milliós szavazótábort vesztő - kereszténykonzervatív-szocdem teamet teszik felelőssé. Hiszen mind több család annak ellenére nem tud megélni fizetéséből, hogy a férj/feleség melózni jár. 

Ami jó hír Orbán Viktornak - az olaszországi választások kimenetele mellett - az, hogy bajor barátja, Horst Seehofer március 13-án, noha leteszi a lantot, mint a jóléti délnémet tartomány miniszterelnöke, ám másnap a Spreehez költözik. A migráns kérdésben a magyar kormányfővel szinte egy húron pendülő Keresztényszociális Unió (CSU) fáradt elnöke, a következő Merkel kabinetben a szövetségi belügyi tárcát kapja. A határvédelem és a hazafias témák is Seehoferhez kerülnek. Így javulhat Budapest-Berlin viszonya. Bár az sem titok, hogy a fiatalosabb új német kormányban nem kevés miniszter, államtitkár figyeli aggodalommal, kritikával a Magyar Köztársaság aktuális politikai stílusát. Maga Angela Merkel (CDU) sem hatódik meg Orbán berlini, brüsszeli kézcsókjaitól. Pláne nem, hogy a 13 éve hatalomra került első női kancellár mandátuma 2021 őszéig szól: a Fidesz vezéré ki tudja meddig?

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ