RSS Feed

A hódoltság csillagai

Csontos Tibor - 2018. 03. 03. 8:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A hódoltság csillagai

Napjainkban, amikor bárhol kilépünk az utcára, szemben jön velünk a politika, mi több, midőn a politika már az ágyunkba is bemászik, az ember él a gyanúperrel, hogy az Egri csillagok készülődő soros színpadi változata is része lehet az iszlámhisztériának. Amire csak ráerősített, hogy államtitkárilag jutott el hozzám az átírt történelem legújabb gyöngyszeme: a nagy ember egy ünnepségen a százötven éves török hódoltság helyett százötven éves iszlám hódoltságról emlékezett megfele. Egyetértünk. Ez is, az is, úgy marhaság, ahogy van. De hát mit lehessen tenni? Ilyen a közéleti klíma.

S akkor még nem is említettünk egy másik színi bemutatót, amely Herczeg Ferenc Bizáncát élesztette újra, és amely története szerint egyetlen napon játszódik, amikor a török birodalom lemészárolta Bizáncot, a maga keresztény kultúrájával egyetemben. Az említett mai klímában sem gondolhatunk mást, minthogy ez az 1904-ben kelt herczegi dráma újfent beletenyerelt mindabba, ami napjainkban körülvesz bennünket. Mégis messzire kell hessegetni az efféle belemagyarázásokat és az eddigi helyén, értékén kezelni például a patakban fürdő Vicuska és Gergő kezdődő történetét. Hagyjuk most tehát Konstantin császár és Mohamed török szultán hatalomért való küzdelmét, idézzük inkább az Egri csillagokat, melyből éppen ötven éve forgatott filmet Várkonyi Zoltán és amit most Vidnyánszky Attila visz színre a Nemzeti Színházban. 

Olvasom, hogy rezeg a léc Jókai Mór, mint kötelező olvasmányos szerző alatt, miközben Az aranyember ma is játszódhatna, A kőszívű ember fiait pedig némely magyartanár kalandregényként igyekszik "eladni". Gárdonyi Egri csillagok című még kalandosabb regényét egyelőre nem fenyegeti a lécrezgés, hiszen még néhány éve is a legolvasottabb, legismertebb, legkedveltebb magyar regénynek számított egy olvasáskutatás alapján. Persze, van, aki nem olvasta, például az az újságíró sem, aki a minap az egyik rádióműsorban a Várkonyi-filmben Bornemissza Gergőt alakító Kovács Istvánnal beszélgetett. A színész elmesélte, hogy anno az egyik hetilapban megszavaztatták az olvasókat, ki legyen az Egri csillagok-film szerelmespárja, s a Venczel Vera-Kovács István felállást 98 százalék kívánta. S kik játszottak még a kritika által lesajnált, de a közönség által imádott filmben! Sinkovits, Agárdy, Bessenyei, Major, Ruttkai, Benkő, Latinovits, Somogyvári, a legromantikusabb szereplő, Jumurdzsák bőrében Bárdy... Ott volt Kern András is egy kukta szerepében, tizenkilenc évesen.

A forgatás szinte belpolitikai eseménynek számított, a sajtó folyamatosan írt az előkészületekről, a forgatásról, arról, hogy mivel Egerben a vár állapota és a várat körülölelő város miatt nem lehetett forgatni, a hasonló tájat kínáló Pilisborosjenőn húzták fel - látványos várkastély helyett - a szerény egri, püspöki várat, az egyik díszlettervező például Szász Endre volt. A látványt feláldozták a történeti hűségnek, de ez illett is Várkonyi rendezői koncepciójába: egy szerény püspöki vár állt ellen egy hatalmas és szervezett seregnek. Több ezres statisztéria tűnt fel a filmben, számukra például ivóvízről kellett gondoskodni olyan helyen, ahol forrás sem volt. Ebben is a honvédség segített, miként a vár felépítésében, az ostromjelenetekben is. A korhű ruhákat, fegyvereket, kellékeket több budapesti üzemben készítették. Az isztambuli jeleneteket pedig nem forgathatták a modern török nagyvárosban -a Héttorony körül magasfeszültségű vezetékek voltak -, ezért a törökországi jeleneteket Bulgáriában vették fel.

Marketingötletnek sem volt rossz, hogy a Nemzeti összehozta a film egykori színészeit, akik bizonyára az előadást is megnézik majd. Aki pedig ezen a filmen nőtt fel, és teheti, az is ott lesz a nézőtéren. Az Egri csillagok örök darab, megkerülhetetlen ifjúkor élmény. 1923-ban Fejős Pál kapta el filmen, 1968-ban Várkonyi Zoltán, 1996-ban Várkonyi Mátyás írt belőle musicalt, majd Pierrot hozta ki a Jumurdzsák gyűrűje című számítógépes kalandjátékot. S persze, még itt a könyvfoglalat is. Talán elfér a Trónok harca, az Éhezők viadala, a Potter mellett.  

Fotó: cultura.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ