RSS Feed

A Rudolf Hess tízparancsolata a Bethlen Téri Színházban

mti - 2018. 03. 04. 13:01:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vendégjátékra érkezik az Aradi Kamaraszínház Budapestre: március 2-án, pénteken az egyik legtöbbet játszott előadásukat, a Rudolf Hess tízparancsolata című produkciót mutatják be a Bethlen Téri Színházban.

A monodrámát Harsányi Attila adja elő, rendezője pedig Tapasztó Ernő - olvasható a budapesti színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Mint kiemelik, az Aradi Kamaraszínház rendszeresen vendégszerepel a Bethlen Téri Színházban. A Magyarországon és Romániában több mint 30 alkalommal játszott Rudolf Hess tízparancsolata című előadást - számos más díja mellett - a transindex.ro hírportál a 2008-as év legjelentősebb előadásának választotta, a szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztiválon, szintén 2008-ban elnyerte a legjobb előadásnak járó címet. 
    A közleményben az Ellenfény fesztiválról szóló beszámolóját idézik, mint írják, Alina Nelega drámája a nürnbergi perben tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, zavaros elméjű vezetőt, Hitler helyettesét a náci eszme által űzött, hitvesztése miatt a Führerbe kapaszkodó figurának mutatja, hol minden emberségét felemésztett, bűnét látni képtelen állatnak, hol félelemtől földig rogyó sérült léleknek.
    A darabot Anamaria Pop fordította, a díszletet és a jelmezt Tapasztó Ernő és Harsányi Attila tervezte. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják.
    Harsányi Attila, aki a börtönében öngyilkosságra készülő Rudolf Hesst alakítja a bemutató idején az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a darab nem önmagáról a náci vezérről szól csupán, hanem mindarról, amit korunkban is megtestesít: az előítéletekről, a parttalan indulatokról, a megideologizált felsőbbrendűségről.
    "Mindannyiunkban ott lapulnak ezek az érzések, nekem is saját
előítéleteimet, indulataimat kellett fölnagyítanom" - vallotta  
Harsányi Attila.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ