RSS Feed

Aki hibátlanul boldog

Csontos Tibor - 2018. 02. 28. 8:00:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Aki hibátlanul boldog

Két éve a MIX Magazinnak nyilatkozta Sándor Pál filmrendező: Hibátlanul boldog vagyok. Éppen akkor kezdte el a Vándorszínészek című új filmje forgatásának előkészületeit, amely mint mániákus filmkészítőnek újabb lubickolási alkalmat jelentett mindabban, amit olyannyira imád. A Vándorszínészeket március nyolcadikán mutatják be a mozik, mondhatni tehát, hogy Sándor Pál még hibátlanabbul boldog mostanában.

Az életet olyannyira szerető derűs palinak tartja magát, akiről már az 1967-ben készített első filmje, a Bohóc a falon után azt írták a kritikusok, hogy teli tüdővel vette a filmes levegőt és ezzel megérkezett a magyar filmgyártás porondjára. Az életet olyannyira szerető, derűs Sándor Pállal jómagam is ekkor találkoztam először a mozikban, elsős gimnazistaként szinte faltuk a Bohóc a falon minden jelenetét, teli tüdővel szívtunk magunkba mindent abból a filmből, amely rólunk, a felnőtt világgal szemben közlekedő, lázadó fiatalokról szólt. 

Az egyik főszereplőnek, Tardy Balázsnak a főcím alatti szövegére máig emlékszem:„Kilenc hónapra születtünk, anyánknak végig volt teje, iskolába is beírattak, ahol a kis és nagy betűk, a szorzótábla és az ízeltlábúak mellett még azt is megtanultuk,hogy Marathontól a hírnök 42 kilométert futott Milthiadész győzelmi hírével.Nem tudjuk, mit fog följegyezni rólunk a hálás utókor,mert még csak annyi a hír, mit magunkról hozunk, hogy kilenc hónapra születtünk, anyánknak végig volt teje,iskolába is beírattak, s kék volt a füzet fedele.”

Eszméltebben pedig már ott volt nekünk a Sárika drágám, a Ripacsok, a Szerencsés Dániel és két megakedvenc, a Herkulesfürdői emlék (amely állítólag úgy született, hogy Ragályi Elemér operatőr megjegyezte neki, télen még nem forgattunk...)  és persze az örök kultfilm, a Régi idők focija a Kell egy csapat  életre szóló szlogenjével. E filmeket is habzsoltuk az aranykorszakból, a mániákus filmcsinálók mániákusan épített életműveiből. És most megérkezett Sándor Pál vándorszínészeinek ekhós szekere a tizenkilencedik század negyvenes éveiből. A Kell egy csapat változatlanul időszerű igényével. A Vándorszínészek road movie-jában egy vándorszínész társulat ekhós szekéren indul Pestre, hogy kőszínházban is megmutassa színjátékos tehetségét. 

A Vándorszínészek Sándor Pálnak az együtt maradásban vetett hitéről is szól, hogy együtt kell maradnunk és együtt kell tolnunk a közös szekeret. - Mert ez a legnagyobb hiány - mondja új filmjéről a rendező. - Nem nézünk egymás szemébe, elmegyünk egymás mellett , nem tudunk békében élni egymással. Az együtt maradás vágyát szeretném elmesélni ebben a filmben néhány olyan ember sorsán keresztül, akik ráadásul adni is akarnak valamit, hiszen ebből élnek. Mert kell lennie valaminek, ami összetart bennünket. 

Ha úgy tetszik, ez a tizenkilencedik századi mese Sándor Pál legfrissebb helyzetjelentése rólunk, a világunkról, arról a világról, melyben így és ennyire halad a mi kis ekhós szekerünk. Arról a világról, melyben már nem csupán bohócokat rajzolnak a falra. 


Fotó: zen-taxi
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ