RSS Feed

Csányi a FIFA-t is bevette

Dalia László - 2018. 02. 27. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csányi a FIFA-t is bevette

Csányi Sándort megválasztották a FIFA alelnökévé, s magyar sportvezető rég került ilyen magas nemzetközi posztra. Az OTP elnöke saját jogon fut be szép sportkarriert, hiszen a magyar foci aligha juttathatná ilyen magasságokba. És az egy szomorú adalék, hogy miközben ilyen felkészült vezető áll az MLSZ élén, itthon ő is tehetetlen. Minden jobbító szándékát megfojtja az ingoványos közeg.

Az MLSZ-t 2010 óta irányító Csányi már tagja az UEFA végrehajtó bizottságnak, 2015-ben került be. 2017 áprilisa óta a FIFA tanácsának is tagja. A mostani választás csak formaság volt, hiszen Csányi ellenjelölt nélkül indult az alelnöki posztért. A kiváló gazdasági szakember, aki felfuttatta az OTP-t és ma már Közép-Kelet-Európa egyik vezető pénzintézetének mondhatja, s mint magánember is hatalmas és sikeres üzleti birodalmat mondhat a magáénak, a magyar fociban nem sokat ért el. Ugyanakkor elképzeléseit elismerik világszerte és úgy tűnik, támogatják is, hiszen senki sem próbálta megállítani, hogy három év alatt ilyen példátlan nemzetközi karriert fusson be.

A magyar foci reménytelensége pontosan tetten érhető Csányi Sándor pályáján, hiszen egy rendszert, egy ötven éve begyöpösödött világot ő sem volt képes megdönteni. Ez nem egyemberes feladat, a magyar ugaron lehet pályákat építeni, de eddig sem a gyeppel volt a baj. És születtek itt már jó ötletek, voltak progresszív elképzelések, de senkinek sem sikerült áttörni a falakat. Csányinak sem. Mert hát micsoda dilettáns közeg az, ahol a milliárdos közpénzből gazdálkodó futball akadémia csapata hemzseg a közepes légiósoktól, de a saját nevelésű srácok nem jutnak fel a pályára. Másutt ilyenkor bezárják az akadémiát, meg a klubot is. A világ egyik leggazdagabb klubja, a Real Madrid mostanság nem vásárolgat össze-vissza, hanem egymás után hozza fel a nagy csapatba a saját nevelésű fiatalokat, pedig megtehetné, hogy inkább Neymarokat vesz. Igaz, akkor a spanyol foci nem is itt tartana.

Csányinak hála, egyszer még FIFA elnökünk is lehet, büszkék lehetünk rá, csak magyar csapatot nem látunk majd, sem a nemzetközi kupákban, sem válogatottat Európa- és világbajnokságon. Elfocizgatunk, míg ez a kormány regnál, aztán bezárjuk a pályákat, mert pénz az nem lesz a fenntartásukra. És talán akkor visszatérünk az amatőr bajnoksághoz, amely jobban illene a mai gurigázáshoz. Ennyi néző akkor is lesz.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ