RSS Feed

A húsevők és a fűevők küzdelme

Regös István - 2018. 02. 18. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A húsevők és a fűevők küzdelme

Hónapok óta teljes izgalom uralkodik az őserdőben, mert - bármilyen furcsa - négyévenként itt is rendeznek választásokat. E választásokon a világ szinte valamennyi állata képviseltetheti magát, ugyanis nagyon érdekes választási szisztémát alkalmaznak, és különleges védőrendszereket építenek ki. Ezek az óvintézkedések azért váltak szükségessé, hogy jól körülhatárolható területen nézzenek egymással farkasszemet, mondjuk, a húsevők és a tápláléklánc alantasabb szereplői, a fűevők.

Nem kell mondanom, hogy bármilyen fegyelmezettek is az oroszlánok, a tigrisek vagy a leopárdok, azért amikor elbilleg előttük egy csinos kis őzgida, hát, finoman szólva is, csorog a nyáluk. Hogy megőrizhessék a demokratikus rendet (ha-ha-ha!), rendfenntartó erőket választottak. Néhány millió éve ezek az erők dinoszauruszokból álltak. Idővel aztán kipusztultak ezek az állatok, rossznyelvek szerint azért, mert túl nagyra nőttek, alaposan megnövekedett az étvágyuk és ahelyett, hogy megvédték volna a fűevőket, inkább megették azokat. 

Vigyázz a rendfenntartókra!

Azóta is óvatosnak kell lennünk, amikor a rendfenntartókat kiválasztjuk, nehéz elhinni ugyanis, hogy a választások idején pártatlanok lesznek. Mert volt idő, amikor a tigrisek vezették a rendfenntartókat, és ha úgy alakult a választás, hogy túl sok szavazat érkezett, mondjuk, a fűevőkre, a tigrisek egyszerűen felfalták a felesleges szavazókat. Ez a most következő választás is különlegesen izgalmasnak ígérkezik. Mert nem olyan egyszerű ám, hogy húsevők, azaz ragadozók és fűevők, azaz legelők! Ha csupán kettejük közül kellene választani, gondolom, mindenki rájött, a fűevők könnyedén győznének. Tényleg sokkal többen vannak, és ha hozzájuk számítjuk az összes nem ragadozó állatot, akkor még egy mandátumot sem kapnának oroszlánék. Nézzük csak végig a teljesség igénye nélkül! Még le sem zárult a választási részvétel regisztrációja, már több ezresre rúgott a jelentkezők listája. Mindegyik állatfajnak saját pártja volt, és hosszú-hosszú viták előzték meg, hogy például a hangyák hajlandók-e szövetségre lépni a vakondokkal. Bár mindkét faj szinte az egész életét a föld alatt tölti, mégsem tudtak megegyezni a vezér személyében. A hangyák a vakondok szemére hányták, hogy nincs szeme, a vakondok pedig utálták a hangyákat, amiért olyan sokan vannak.


Senki senkivel = Együtt

Aztán megoldhatatlan gondok tornyosultak a repülni tudó fajok feje fölött is. Mert a denevérek és mondjuk, a madarak, lehettek volna akár szövetségesek is, ha befogadják a sasokat, a vércséket, a héjákat és együtt tudott volna létezni a barlangi és a hegyi denevér. De hogy a fenébe tudtak volna együttműködni, mikor a barlangiak csak éjszaka mozdultak, a hegyi denevérek napközben is vadásztak! A sasokról már ne is beszéljünk! Mert mint tudjuk a bölcsektől, sas nem vadászik legyekre. Az úszni tudók világa sem képes még a sajátjaival sem szövetkezni, nemhogy más fajok képviselőivel. A halak utálják a békákat, a teknősök a halakat. Hogy teljes legyen a kép, szó szerint kiemelt helyet kért magának a hosszú nyakúak pártja, a zsiráfok ugyanis mindenkit lenéztek. Körülbelül itt tartottak a választás előkészületei, amikor egy hatalmas sziklán összegyűltek az uralkodó dzsungel pártvezérei, élükön az oroszlánok királyával, a dús sörényű Leóval. Onnan nézték a száz és ezer állatképviselőt, a szavazáshoz vándorló seregeket, miközben a bajszukat csavargatták.


Itt minden törvényes

Sikerült a választások előtt megállapodni, hogy minden törvényesnek tűnjön, lám, a rendért felelős csoportot ezúttal az óriási elefántokból toborozták. Az elefánt nem ragadozó, nem is fűevő, bár a zöld lomb az egyik kedvenc eledele. Ha valahol csalást gyanítottak, trombitáltak egyet, és ha kellett, hatalmas testükkel kiszorították a frissen odaszállított, csalásra készülő szavazókat. Szóval, mire vége lett és összeszámolták a szavazatokat, az oroszlánok elégedetten állapították meg, hogy ismét kétharmaddal győztek. A számvevő bizottság élén egy víziló ült, több állat véleménye szerint valószínűleg csak nyolcig tudott számolni. A szavazatvizsgálók között azonban nem volt fűevő, csak ragadozó. A ragadozók között is a legkegyetlenebb faj képviseltette magát, mint például a foltos hiéna vagy a röhögő sakál. Kiderült, hogy akiről feltételezték, nem a dzsungelpártra szavaz, nem Leó doktort akarja elnöknek, azt jobb esetben már a bejáratnál elzavarták, rosszabb esetben pedig felfalták. A politika olyan fortélyos volt a dzsungelben, hogy azt az emberek elképzelni sem tudták, mert az embereknél első a demokrácia, a tisztességes választás, mint tudjuk.


Hörcsögpofa

Leó elnök éppen ezért egy reszkető bak nyulat ültetett a parlamentben a házelnöki székbe, aki ezentúl félszemmel mindig Leó elnököt figyelte és minden szavával, tettével őt szolgálta. A dzsungelkormány tagjai a legokosabb állatok lettek. A pénzügyminiszteri tisztet hörcsög úr kapta, akinek akkora volt a pofája, hogy mindent el tudott nyelni. A védelmi miniszter, Leó titkos szövetségese, a Titán névre hallgató tigris, az egészségügyi miniszter pedig, aki a gyors megoldások híve volt, egy fekete párduc lett. Az ő mentőszolgálata egyenesen a vadak gyomrába segítette a rászorulókat. Azon gondolkodtunk, amikor a kormány tagjait megláttuk, hogy minden intézkedésük racionális, költségtakarékos, bár egy kicsit önző. A dzsungelban azóta, hogy a teljes állatvilág elfogadta és demokratikusnak kiáltotta ki a 2018-as választásokat, teljes lett a nyugalom, mindenki megtanulta, hol a helye. Senki sem lázadozott a táplálékláncban rákényszerített helye miatt, mert tudjuk, hogy a dzsungel törvényét be kell tartani, ha csak egy nappal is tovább akarsz élni. Az emberek, mióta társadalomba szerveződtek, nagyon okosan sokat tanultak és tanulnak az állatvilág törvényeiből. 2018-ban Magyarország készül a már megszokott, demokratikus, egyenlő jogokat biztosító választásokra. És mint tudjuk, nálunk nem uralkodhat Leó, akár oroszlán, akár tigris.


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ