RSS Feed

A Bűnös Cipő

Harsányi Péter - 2018. 02. 19. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Bűnös Cipő

Kizárták a lesiklásban olimpikonunkat nem megfelelő sícipő miatt. El sem tudom képzelni, hogy történhetett ez meg. Mi lett volna, ha szenzációs tempóval jön le a lejtőn és olyan időt produkál, hogy felkerülhetett volna a dobogóra? Elbukja az olimpiai érmét egy cipő miatt? Vagy nem kell aggódni, amúgy sem volt esélyes az éremre? De ha mégis?

Adva van kishazánk sportolója és a szponzorától ajándékba kap egy sícipőt.  Csinos darab, tartja is a bokát, könnyen be lehet kapcsolni, a sílécre is pompásan ráillik. Versenyzőnk kipróbálja párszor a lejtőn és vidáman siklik lefelé, érzi, hogy végre, tökéletes lett minden mozdulata, hála az új cipőnek. Megszereti. Így indul versenyeken, nem is egyen, majd kvalifikálja magát az olimpiára.
Vigyázat! Ez manapság egyáltalán egyszerű dolog. Hobbiból csak a jamaicai versenyzők járnak téli olimpiákra, akik előtte még havat sem láttak. A mi lányainknak keményen meg kell küzdeniük a csapatba kerülésért. Nem egyszer fordult elő, hogy a szövetség végül mégsem azt a versenyzőt indította, aki kiharcolta az olimpiai indulás jogát. Volt is nagy sírás!
Tehát, nem elég kiharcolni az eredmények alapján, az olimpiai részvételt, még a szülőknek is be kell dobniuk magukat, hogy az Ő lányuk legyen végül olimpikon. Mert kérem, ez már önmagában is nagyon nagy dicsőség!
És amikor már minden rendben lévőnek látszik, akkor jön ez a fránya cipő! Versenyzőnk ott áll a rajtnál, minden bátorságát összeszedi, és elindul. Miközben száguld lefelé a pályán, egy kicsit még halálfélelme is van, de hát akkor minek ment oda, kérdezhetnénk. Legyőz minden akadályt, a kapukat is jól veszi, a síbot is a kezében marad, és célba ér. Mindenki boldog! A versenyző, a szülők, az edző, a csapatvezetés. És akkor jön a bibi. Egy fránya bíró kiszúrta, hogy a sícipővel probléma van. Szabálytalan. Értik? A sícipő!
Megpróbálom ezt is elképzelni: ott ülnek, állnak a bírók és lesik a mi versenyzőnk minden mozdulatát. Jól veszi e a kapukat, nem téveszt pályát, stb. Önök voltak már ilyen versenyen?
 110-el száguldanak a lejtőn. Huss! Ennyit lát egy bíró. De a nem szabályos cipőt azt kiszúrja.
Ő! Mi nem!
Sem a versenyzőnek, sem az edzőjének, sem a szövetség emberének, senkinek sem tűnik fel,hogy baj van ezzel a cipővel. Hogy nem tűnt fel senkinek sem, hogy ez a sícipő szabálytalan?
Rendben van, hogy nem vagyunk egy sí nemzet. Rendben van, hogy alig tudunk kijutni a téli olimpiára. De ha már ott vagyunk, akkor legalább a felszerelés legyen rendben.Fotó: Almási Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ