RSS Feed

Sáv brigantik

Regös István - 2018. 02. 16. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sáv brigantik

Nemcsak világrengető hatalmas ügyek zilálják az idegeinket, legalábbis az enyémet, hanem gyakran csak pitiáner kis vacak dolgok dühítenek fel. Itt van például ez a fránya autóbuszsáv. Tudják, a főútvonalakon, a tömegközlekedésnek előnyt kínálva, kilométereken át egy fehér sávot, záróvonalat festettek fel. Tényleg a gyengébbek kedvéért próbálom magyarázni, ez azt jelenti, hogy ezen a buszsávon csak az autóbuszok és a táblán feltüntetett járművek közlekedhetnek.

És most folytatom tovább a bővítést! A rendelet a buszsáv használatát megengedi a mentősöknek, a tűzoltóknak, a rendőröknek, de nekik is csak akkor, ha használják a megkülönböztető jelzésüket, például bekapcsolják a szirénát. A taxik is haladhatnak a buszsávban, mert a rendelet őket is a tömegközlekedés részvevőinek minősítette. 

A buszsáv a buszoké

Idáig nagyjából világos? Ezt a sávot azért biztosították a tömegközlekedésben részvevőknek, hogy viszonylag tartani lehessen a menetidőt és előnyt élvezzenek a sokaságot szállító járművek valamint a közfeladatot ellátó gépjárművek. Igen, ez világos. De a gond az, hogy nem mindenkinek. Lefogadom, nem vagyok egyedül, akinél felmegy a pumpa, amikor látom egynémely autóskollégámat lehetőleg nagy, fekete terepjárókban, akik, mintha megvásárolták volna a lezárt sávot vagy sávvakságban szenvednek. És akik vidáman, olykor röhögve hasítanak végig az üres buszsávban, a türelmesen várakozó autóstársaik mellett. Ilyenkor azt kérdezem magamtól, mégis, mit gondolhatnak ezek a vaddisznók? Bizonyára úgy vélik, azért várakozunk az araszoló sorban, mert sehová nem sietünk, és mert olyan hülyék vagyunk, hogy nem vesszük észre az üres buszsávot, ahol ők viszont példamutatóan száguldanak. A legjobban az dühít, hogy egyszerűen nem emelik ki őket a forgalomból. Minden további duma nélkül, két tanúval igazolva, valamint a térfigyelő kamerák képeit felhasználva ott helyben végre kellene hajtani rajtuk az autós kasztrálást (hogy ne tartsanak a kedves olvasók kannibálnak, ez nem azonos a késsel való kiheréléssel).


A herélés a fegyver

Az autós kasztrálás lényege, hogy az illetékesek ott, a helyszínen leszerelik a buszsávban szabálytalanul haladók kocsijáról a rendszámtáblát és bevonják a jogosítványukat, majd feljelentik őket. Ez lenne a minimum! Mert ezek a másokat, és a közlekedés rendjét semmibe vevő embereket máshogy nem lehet megrendszabályozni. Azt hiszik, hogy a nagy marha terepjárójuk nagy marha többletjogot is jelent. Egy fenét! Elegünk van már belőlük, ők azok, akik minimum két parkolóhelyet foglalnak el, akik keresztben várakoznak egy kórház kijáratánál, ők terpeszkednek mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyeken, ők köcsögöznek, üldöznek és verekszenek, ők a sávfoglaló brigantik. A napokban az egyik televízió műsor készítői elhatározták, hogy felveszik a harcot ellenük. Egy valóban bátor riporter sorra állított meg szabálytalanul haladó autósokat, akiktől megkérdezte, tudja-e, hogy számára lezárt úton közlekedik? Mindegyik azt mondta, persze, hogy tudja. Majd pikírten, de mindenesetre magabiztosan felajánlották, hogy ha nem kerülnek a műsorba, ezért némi pénzt is készek áldozni. 


Azért jobb, ha félnek és betartják a KRESZ-t

Valószínűleg ezek a „ki, ha én nem” figurák, nem félnek a rendőröktől, sem a pénzbüntetéstől. Mert sajnos, úgy tűnik, mintha a rendőrök tartanának tőlük, tisztelet a kivételnek. Nem félnek, mert annyi pénzük van, mint a nyű, ahogy mondani szokták, kilóra megveszik az igazságszolgáltatást is. Egyes rossznyelvek szerint, annyi rendszámtáblájuk van otthon, amennyit nem szégyellnek. Ha kell, még jogosítványt is vesznek valahol. A rendőrség vezetői azonban szembeszállnak velük, sőt halmozott büntetésekre is számíthatnak. De a nyilvánosság is belezavarhat az életükbe. Zokon veszik, ha a buszsávban haladó, dögös autójukban feszítve lelepleződnek és esetleg meglátják magukat a televízió képernyőjén. Ha csak így lehet, akkor így kell küzdeni ellenük! Ne akarjanak hasonlítani azokhoz a politikusokhoz, akik az élet más területein napról-napra átlépik a záróvonalat és nemcsak az autójukkal. Mert addig, amíg a nyilvánosság létezik, ereje megkérdőjelezhetetlen, előbb-utóbb rá fognak jönni, hogy a társadalom megelégelte a sáv brigantikat.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ