RSS Feed

Történelmi séta Spandauban

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 02. 14. 12:55:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Történelmi séta Spandauban

Berlin híres látványosságaitól kissé távolabb izgalmas történelmi helyszín várja 2018-ban is a Spree-parti turistákat. A német fővároshoz csak az első világháború után hozzácsatolt kerület múltja szorosan kötödik Poroszország históriájához. Fegyvertárát éppen 160 éve avatták fel!

Sokan nem ismerik Európában a „Zitadelle Spandau“-t. Pedig az öreg kontinens viharos történelmében már a középkorban főszerepet játszott. A Havel szigetén a 12. században épített erődítményt a 14. század második felében alakították át, négyzet alakú, sarokbástyás citadellává. Börtöne rettegett volt. 1806-ban a napoleoni seregek elfoglalták, majd fontos stratégiai tényező volt az orosz csapatok elleni védelemben. 

A harcok elmúltával a porosz királyi helyőrség kaszárnyája lett: új fegyvertárát 1858-ban avatták fel. A 20. század elején mindinkább múzeumi funkciót kapott, de 1935‐től a nácik gázvédelmi laboratóriumot rendeztek be a robosztus falak között. A második világháború után a nyugat‐berlini reneszánsz erődítményt gyönyörűen restaurálták. Kulturális, várostörténeti központ, itt-ott falusias jelleggel. A kerület iparának főszereplője a jó félévszázada működő BMW motorkerékpár gyár, melyet a turisták belülről is megtekinthetik - német/angol nyelvű vezetéssel.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ