RSS Feed

Hol a határ?

NANE - 2018. 02. 13. 12:44:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hol a határ?

A #metoo kampányról sokan úgy gondolják, hogy komoly lépéseket tettünk a női egyenjogúság felé. Mások azonban attól tartanak, hogy el fog menni a férfiak kedve az udvarlástól. A kérdés csak az, mit értünk udvarlás alatt? A NANE Egyesület "Kérsz teát?!" című darabjának és az azt követő interaktív beszélgetésnek a célja, hogy nyílt párbeszéd alakuljon ki a témában.

 A #metoo kampány során megjelent reakciók azt mutatják, hogy a fizikai erőszakot az emberek nagy része elítéli, míg a kevésbé látható jelenségekkel – úgy, mint a hatalommal való visszaéléssel vagy akár az érzelmi zsarolással – sokan már jóval megengedőbbek, egyfajta szürke zónaként tartják számon.
A Kérsz teát?! - avagy miért olyan bonyolult a nem, ha szexről van szó című darab éppen ebben a zónában játszódik. Az előadás hol humorosan, hol megrázóan, teljesen hétköznapi, sokak által ismert, „ez velem is megtörtént” helyzeteken keresztül érzékelteti a manipuláció sokféleségét, mutatja be azt a folyamatot, ahogy az udvarlás helyét átveszi a szexre való rábeszélés és az érzelmi zsarolás. 
A nagyszerű kritikákat kapott színdarab a két évvel ezelőtti nyilvános bemutatót követően szakkollégiumokban, középiskolákban és egyetemi eladások kertében volt csak megtekinthető. De a #metoo kampány még inkább rámutatott a darab aktualitására, melyet most a NANE Egyesület jóvoltából a Jurányiház tűzött műsorára. Ennek köszönhetően az előadás rendhagyó módon többször is megtekinthető ebben az évadban. A Kérsz teát?! február 24-i előadásán – kereken 10 nappal Valentin nap után – a #metoo kampányt övező félelmek ismét terítékre kerülnek.  
A színdarab része egy beszélgetés, ahol az alkotók nem titkolt célja, hogy a nézőket saját véleményük és tapasztalataik megosztására buzdítsák, mert fontos, hogy párbeszéd alakuljon ki a témában. A cél, hogy az este végére kirajzolódjon az udvarlás és a zaklatás közötti határ, vagyis kitisztuljon az a bizonyos szürke zóna.
Az előadást Bánki Gergely és Sipos Vera írta és rendezte, a NANE Egyesület felkérésére és szakértői támogatásával.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ