RSS Feed

Szolgáló robotok

Harsányi Péter - 2018. 02. 10. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szolgáló robotok

A robotika ugyanolyan erővel lép be a modern világunkba, mint a gőzmotor az azt megelőző korszakba. A nanotechnológiák, a mesterséges intelligencia, a drónok és a 3D nyomtatók, az ipari és háztartási robotok a társadalom minden dimenzióját, de különösen a munkahelyeket módosítják.

Egy tanulmány szerint, az úgynevezett negyedik ipari forradalom - a gőzellátás, a villamos energia és az elektronika után - a robotika lesz (vagy már van is), a világ 15 legjobban iparosodott országában.

Az ipari, gyártóművi robotok mellett megjelentek már sebészeti robotok is, melyeket akár távolból is lehet irányítani, de vannak emberi beavatkozást nem igénylő sebészeti robotok is.
A robotok, a különböző automaták és a mesterséges intelligencia 2020-ig ötmillió munkahelyet érintenek. Vagy teljesen, vagy részben kiszorítva ez emberi munkaerőt, ezzel teljesen átalakítva a foglalkoztatásokat.

A dél-kínai Kanton város kormányzata eldöntötte, hogy a gyáripari üzemekben a drága élőmunkát kiváltandó, a termelési érték 80 százalékát robotokkal fogják előállítani 2020-ra.
Németországban és Finnországban is már erre az időszakra készülnek, amikor egyre inkább a 6 órás, vagy a négynapos munkahétre állnak át egyes cégek.

Azonban nem csupán a munkahelyekre vannak kihatással a robotok, hiszen a játékok mellet megjelentek már a háztartásokban használatos robotok is, és itt már nem csupán a robotporszívóra, vagy a robotfűnyíróra gondolunk.
Intelligens hűtőgépek, már képesek maguktól leadni megrendelést az áruházak felé, az otthon biztonságán őrködő riasztó pedig egyenesen a rendőrséget értesíti behatolás esetén. Ezt már kezdjük megszokni, azonban megjelentek olyan eddig csak sci-fi filmekben látott robotok is, amelyek kezdenek emberalakot ölteni.
Képesek táncolni, vizet hozni, italt mixelni, vagy éppen segíteni a vakoknak. Már valóság az önvezető autó, és elképzelni sem tudjuk, hogy még mely területekre fog betörni a robottechnika.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ