RSS Feed

Akar miniszterelnök-jelölt lenni?

Regös István - 2018. 02. 09. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Akar miniszterelnök-jelölt lenni?

Úgy tűnik, osztódással szaporodnak a miniszterelnök-jelöltek. Az egész vidéken, ameddig a szem ellát, egy stabil alakzaton álló miniszterelnök-jelölt létezik, nem nehéz kitalálni, ki az, úgy hívják, Orbán Viktor. Az már biztos, hogy kitölti harmadik miniszterelnöki kurzusát, vagyis tizenkét évet ült a miniszterelnöki bársonyszékben.

Tetszik, nem tetszik, egyetlen más név sem hangzott el a Fideszben vagy a Fidesz holdudvarában, ami arra utalna, hogy esetleg, talán, véletlenül, mégiscsak számításba jöhet-e egy új ember, egy új vezér, egy új első ember. A rejtélyt nehéz megoldani, nekem sem sikerült. Magyarázatok ugyan vannak, de csak részben igazolják a helyzetet. Az „oszd meg és uralkodj” jelszava már évezredek óta ismert, talán jelentős szerepe van egy vezérhatalomban maradásban. A vazallusok hatalma a császártól, a királytól, a diktátortól, a miniszterelnöktől származik. Ahogy régen mondták, azért nem szeretik a változást, mert újra osztják a javakat, mindezek után tiszta erőből ragaszkodnak, hogy legalább egy fix segg legyen a közelükben. 

Nyalj magad, az Isten is megsegít!

És mi van a másik oldalon? Hol az a fix segg? Mire sorban kipróbálják a felkínálkozó ülepet, még nyalni sem érdemes, mert félig sem tartanak és már ott az új. Nézzük csak a rendszert! Lassan felsorolhatatlan mennyiségű kamupárt, fél kamupárt, majdnem kamupárt, csendesen vegetáló parlamenti párt létezik, és mindegyik kitalálja a saját miniszterelnök-jelöltjét. Tulajdonképpen sikítva kellene röhögni, amikor olvassuk, látjuk, halljuk, hogy úgy bukkannak ki az őszi szántás barázdái közül ezek az önjelöltek, mint tavasszal a vetés. Alacsonyan szállnak ezek a jelöltkék, aztán bukfencezve zuhannak a földre. Még meg sem szokjuk olykor a nevüket, már nincsenek is. Nincs értelme megjegyezni a pártjaik nevét, és azt sem, mi a francot akarnak. A törpék között a nagyobb törpe példát mutat hülyeségből, hosszú-hosszú vajúdás után tavaly megszülte óriás Botka-csecsemőjét, de alighogy kibújt a résen, már eltűnt a balfenéken. Ez az ember kiállt a tömeg elé, egyszer már írtam is róla, egyetlen erénye volt, hogy jó magas és mielőtt körbenéztünk volna, hallhattuk avítt jelszavát: „Fizessenek a gazdagok!”, majd elment valamilyen álomszigetre búvárkodni. Észre sem vette, a szocialista pártnak nem feladata kinyírnia a körülötte lévő baloldaliakat, hanem, hogy leváltsa a jelenlegi kormányt. A másik jelszó már csak sírfelirat lehetett: „Mindenkivel, csak Gyurcsánnyal ne!” (Kedves Botka exjelölt úr, elfelejtette, hogy nemrégen még ugyanez a Gyurcsány volt az ön pártelnöke.)


Alacsonyan szállnak a jelöltek

Aztán, mint amikor eldördül a rajtpisztoly, kidugták a fejüket a jelöltek jelöltjei. Jött a jobbikos Vona Gábor, még szakáll nélkül, de szakállas elvekkel. Elmondta mindennap és elmondja ma is, ő az egyetlen kihívója a jelenlegi miniszterelnöknek. Csak ő is elfelejti, hogy Orbán Viktort nyugodtan hívhatja, úgysem jön ki. Aztán jött az egyre fáradtabb, egyre keményebb arcvonású Szél Bernadett, aki addig izeg-mozog, amíg el nem fárad és leül, esetleg odaláncolja magát valamilyen objektumhoz. Ez az LMP nevű párt minden vita nélkül akar belőle miniszterelnököt csinálni, de nem teszik hozzá, melyik játszótéren, ennél több esélye ugyanis nincs. Aztán van egy Együtt nevű konstrukció, ahol akár Szigetvári Viktor vagy Juhász Péter képzelheti magáról, hogy egyszer miniszterelnök lesz. De ezen még a Csinn-bumm cirkuszban is röhögnek. A Demokratikus Koalíció - az össze-vissza mért párt, mert a közvéleménykutatók hol a csúcsra, hol a pincébe helyezik őket -, legalább nem riszálja a seggét, nekik van egy Gyurcsányuk, ő már volt miniszterelnök és úgy tűnik, még egyszer szívesen lenne. Ha lenne, ahol lehetne.


Még lehet jelentkezni

Megjelent Lévai Katalin, a szocialisták egykori esélyegyenlőségi minisztere és hirtelen úgy gondolta, miért ne lehetne akár miniszterelnök is? Fogta magát, néhány emberből összeverbuvált egy pártot, és uccu neki, talált már ellenfeleket, de nem jött rá, hogy már megint csak a baloldalt rohamozza. Vagy talán mégiscsak tudja? Ez a politikai csoda már a nép köreiben is vidám össztánc. Ahol én lakom, ott van egy nagyon szép óvoda és az óvó néni összehívta a gyerekeket, mert elhatározták, hogy miniszterelnöki székfoglalót fognak játszani. Énekeltek, táncoltak és az önjelölt óvó néni le akart ülni a trónszékre, azonban döbbenten látta, hogy a kis szőke Pistike már elfoglalta. Ezután az óvó néni összeveszett a gyerekekkel és szűk családi körben bejelentette, hogy a Kukutyin utca négy háromtagú családjában jelölteti magát miniszterelnöknek. Jaj, el ne felejtsem, a szocialisták is megoldották a rejtélyt! Az ő pártjukban nem találtak egyetlen alkalmas jelöltet sem, ezért aztán a mérhetetlen, Párbeszéd nevű párttal párbeszéltek és úgy döntöttek, hogy Karácsony Gergelyt jelölik miniszterelnöknek. Mert volt Botka, most Karácsony és nemsokára Húsvét.


Képek: atv.hu, nepszava.hu

Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ