RSS Feed

Új szakág a téli olimpián

Harsányi Péter - 2018. 02. 08. 13:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Új szakág a téli olimpián

Hivatalosan ugyan csak a holnapi megnyitó ünnepséggel veszi kezdetét a phjongcshangi téli olimpia, azonban a mai napon már elindultak a különböző versenyszámok. Rögtön az elején egy új szakág mutatkozik be, hiszen a vegyes-páros curling most először szerepel az ötkarikás esemény programjában.

A kétszeres curling vegyes-páros világbajnok Palancsa Dorottya írt a szakágat bemutató összefoglalót, ebből szemezgettünk:

A vegyes páros szabályai teljesen különböznek a csapat curlingtől.
Ebben nem négy, hanem kétfős csapatok játszanak egymás ellen, ráadásul rövidebb, nem tíz, hanem csak nyolc endből álló mérkőzéseken. Csapatonként itt csak öt eldobott, valamint 1-1 előre felhelyezett kővel játsszák a játékot. A csapat tagjai egy fiú és egy lány, a dobó sorrend pedig úgy néz ki, hogy az egyik játékos dobja az első és utolsó, a másik játékos pedig a középső három követ. Ezt a pozíciót játékrészenként lehetősége van a cserélni a csapatoknak. Az úgynevezett powerplay endek-nél az előre felhelyezett két kő ugyanúgy felkerül a pályára, de ebben az esetben nem a ház közepére, hanem a ház egyik szélére helyezik fel a köveket a versenybírók! A cél mindentől függetlenül ugyanaz: egy játékrészben minél több pontot írni és a nyolc end után több pontot szerezni, mint az ellenfél.

Az alapszakaszban minden csapat játszik mindenkivel, hiszen összesen nyolc csapat kvalifikálhatta magát az olimpiára, így bőven belefér a teljes forduló. Ezen meccsek győzelem-vereség mutatója alapján az első négy csapat marad versenyben az érmekért. A két elődöntő győztese játszhatja majd a finálét, a két vesztes pedig az olimpiai bronzéremért száll csatába.  A többszörös világbajnok Svájcnak, a világbajnok oroszoknak, valamint a világbajnoki érmet szerző kínaiaknak és a kanadaiaknak van talán a legnagyobb esélyük az első olimpiai érem megszerzésére.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ