RSS Feed

Lemarad az olimpiáról az ökölvívás?

Harsányi Péter - 2018. 02. 12. 8:00:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lemarad az olimpiáról az ökölvívás?

Mit tart meg a NOB, mit töröl az olimpiai játékok programjából? Miért nem állhattak fel a mi nemzetünk lányai egyszerre a dobogóra? A sportszergyártók, vagy a tömegigény dönti el, hogy mely sportágak kerülnek be az olimpiai versenynaptárba?

A Music FM reggeli műsorában Bockhor Gábor arról beszélgetett Erdei Zsolttal, hogy a NOB megfontolja,  esetlegesen eltávolítják az Olimpiák műsorából az ökölvívást. Nehéz elképzelni, hogy ezt a látványos sportágat és vele az ókori olimpiákig visszanyúló történetét akarja ellehetetleníteni a NOB. Bochkor szerint nagy nyomás nehezedik a NOB-ra egyes sportszergyártó cégek részéről, hogy az általuk preferált sportágakat - példaként a strandröplabdát hozta fel, mint amit már felvettek a műsorra - illesszenek be az olimpiai játékok versenyei közé, ahelyett, hogy a látványos és hagyományos sportágakat megtartanák.

Egyetértek abban, hogy az ókori olimpiák történetéből átvett sportágak megmaradjanak az olimpiai játékokon. Akár birkózásról, akár ökölvívásról legyen szó. Viszont másfajta igények is felmerülnek, másfajta, újabb és újabb sportágak aratnak közönségsikert, és ráadásul újabb és újabb sportágaknak van több milliós létszámú amatőr, vagy éppen profi sportolója. Ám nem a sportszergyártók, hanem azok a tömegek, akik rendszeresen űzik azt adott sportágat szavaznak azzal, hogy a saját életükbe beépítik az aktív sportolást, valamint azzal, hogy kilátogatnak az adott sportág versenyeire, vagy amennyiben erre nincs mód, nyomon követik azt a sportcsatornák révén. A sportszergyártók csupán utána mennek ezeknek az igényeknek, és igen, ők biztos nyertesei ennek a tömegigénynek. A NOB tehát nem a lobbi miatt, hanem az adott sportág térhódítása miatt vesz fel egy-egy sportágat az olimpiai versenyszámok közé.Egyébként a rendező országnak is lehetősége van újabb sportágat ajánlani a NOB-nak akár csak bemutató, akár rendes versenyszámként. Így került be a baseball és a softball is az atlantai műsorba, hogy azután rövid tündöklés után, 2012-re levegyék őket az olimpiák műsoráról.

Nincs könnyű helyzetben a NOB, amikor el kell döntenie, „melyik ujját harapja meg”, melyik sportágat, milyen versenyszámot tartson meg, vagy távolítson el a hivatalos programból. Maximálták a versenyzők létszámát, ami már így is 10000 fő felett van. Így csak akkor kerülhet be újabb sportág, ha valamit eltávolítanak a versenyszámok közül.Érdekes, hogy atlétikában 47, úszásban 46 aranyérmet adnak ki, miközben más sportágak csupán kettő (egy férfi és egy női) versenyszámban hirdethet győztest. Az még érdekesebb, hogy míg atlétikában és úszásban felállhat akár három amerikai is a dobogóra, addig a mi kajakos lányaink ezt nem tehették meg, mivel ebben a sportágban nemzetenként csupán egy sportoló indulása engedélyezett. Pedig, milyen szép is lett volna, ha anno olimpiai döntőben mérhette volna össze tudását Kovács Katalin és Janics Natasa.


Fotó: Almási Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ