RSS Feed

Halott diktárorok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 02. 04. 8:09:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Halott diktárorok

Bő nyolc évtizede, hogy horogkeresztes parádékkal, népünnepélyekkel köszöntötte a náci rezsim Berlin 700. születésnapját. Az erődemonstráció egyszerre szólt a belső ellenzéknek és a külföldi kritikusoknak. A (németül jól beszélő) római diktátor Hitler vendég volt. Ki látta akkor előre a - 75 évvel ezelőtti - sztálingrádi Wehrmacht katasztrófát!?

1945 tavaszán végezték ki partizánok a hajdani Ducét. Két nappal később „kollégája” a Führer, bunkerjában öngyilkos lett. A két férfi régről ismerte egymást. Riválisból lettek szövetségesek. Vajon két győzelmi szónoklat között sejtették-e, hogy pusztulásba sodorják hazájukat és seregnyi más államot? A világháború előtt pazar parádékkal fitogtatták erejüket - amint ezt most teszi Észak-Korea is - az itáliai és német katonák. Erre volt jó apropó, hogy Berlin - az olimpia után - 1937-ben lett 700 esztendős. Ez alkalomból Benito Mussolini is ellátogatott a Spreehez. A római diktátort fogadta a kefebajszú vezér. A nép tombolt - a németországi lágerek pedig kezdtek már benépesülni.
S mind többen menekültek el Adolf Hitler terrorja, a megalázó törvények elől. Ausztria és a Cseh-Morva régió birodalomhoz csatolása '38-ban, akárcsak a novemberi „kristályéjszaka” már előre vetítette az 1939. szeptember 1-én kitörő újabb világháború poklát. A könyvégetések, a nyílt pogromok, a zsinagógák lángba borítása a német történelem leggyalázatosabb fejezete. Az élelmiszerracionalizálás és az 1940-től szórványos, majd szinte mindennapos bombázások a tengelyhatalmak polgárainak életét is pokollá tették. A szövetségesek '44 júniusában szabadították fel Rómát. A szovjet csapatok 1945 tavaszán, komoly véráldozat árán foglalták el Berlint. Németország feltétel nélküli kapitulációját május 8-án írták alá. Ezzel az aktussal Európában befejeződött a második világháború. Akkor már nem élt a hajdan oly' nagyszájú Duce és a beteges Hitler sem.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ