RSS Feed

Pizzafutball

Csontos Tibor - 2018. 02. 13. 8:57:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pizzafutball

Ennek így valóban semmi értelme nincs. Mert mi az, hogy pizzafutball? Van ugye, a vékony kenyérlepény és van a futball. Ami hát Lajtán innen a kenyérlepényhez hasonlóan vékony. Ami a pizzát és a futballt olykor összeköti egynémely vidékünkön, az egynémely edző személye. Másnémely vidékünkön azonban ugyancsak a mindenható edző személye távolítja el a kettőt egymástól. Úgy tűnik fel, ahol pizzáznak a játékosok, ott az NB II-ben játszanak, ahol nem, ott az NB I-ben. Vajha.

Történt pedig a minap, hogy a Nemzeti Bajnokság első osztályában játszó csapatot felkészülési mérkőzésen legyőzte a Nemzeti Bajnokság második osztályában játszó társulat, melyben a tehetségvadászat követelményeinek megfelelően sorra léptek pályára az ifjoncabbnál ifjoncabb játékosok. Mert hát ahol ennyi akadémia vagyon, ott a fiatalítás futballnemzeti érdek. Mindemellett történt pedig, hogy a mérkőzést nyerő másodosztályú csapat játékosai a nemzeti sportlapot idézve " boldogan, nevetve mentek az öltözőbe, ahol sok doboz pizza várt rájuk". A "boldogan, nevetve mennek az öltözőbe" rendjén is, ha már a válogatottjaink alig ismerik ezt az érzést, legalább klubcsapataink némelyike élje át ezt a fílinget. Csak hát ez a sok doboz pizza. Nos, ez az, ami nem hagy engem nyugodni. Azzal együtt nem, hogy a mai ifjoncok gasztronómiailag a pizzán szocializálódnak. 

Ugyanis a tudósítás olvastán azonmód eszembe jutott annak az NB I-es csapatnak a sportigazgatója, aki olyannyira rühelli a pizzát futballegészségügyi és teljesítménybefolyásolási szempontból, hogy a játékosait határozottan eltiltotta a fogyasztásától. Eme klubnál ráadásul olyannyira figyelnek az első csapat és az utánpótlás tagjainak a tudományos alapú táplálkozására, hogy az edzőközpontjuk konyháját kiadták a népszerű televíziós sztárséfnek és stábjának. "A XXI. század egészséges étkezéséhez igazítva, és a versenysport szolgálatába állítva fogunk főzni" - adott iránymutatást és programot a chef (hogy a helyi tudósító szóhasználatát kölcsönbe vegyük). Mivel ez az edzőközpont nélkülözi a magaslati levegőt, itt bizonyosan nem lesz Tészta irapuatoi módra. Pizza pedig bizonyosan nem. Még úgy sem, hogy például a Margherita pizza az olasz nemzeti színekben készül: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). Ám ha valaki a paradicsomtól megy visszafelé...

Az edzőközpont konyhájában a versenysportolók élettani folyamatait ismerve állítják össze ugyanis a megfelelő menüsort, ami tökéletesen megfelel a versenynaptárnak - büszkélkednek a szakvezetők, hozzátéve, hogy az orvosi stáb táplálékbevitelre vonatkozó előírását betartva, színes, modern ételek várnak az ottani labdarúgókra. Akiknek az elvárt teljesítményét nyilván nem pizzautalvánnyal honorálják majd a klubvezetők. Jó lehet ott lenni, jó lehet ott enni. És teljesítménytől függetlenül jól lehet keresni is a magyar futballban. Lásd a minapi futballistát, aki visszautasította a nettó kétmilliós havi fizetést, a kocsihasználatot, az étkezést. Talán az volt a baja, hogy ott nem adtak neki sem pizzát. 

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ