RSS Feed

Kottázzuk le a városmorajt!

Csontos Tibor - 2018. 02. 21. 8:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kottázzuk le a városmorajt!

Budapest keresi a "hangját" - Kottázd le a város moraját! Ezzel a szlogennel hirdetett pályázatot a Fővárosi Önkormányzat, amely szeretné megtalálni Budapest Dalát. Nagy dalkeresőben vagyunk mostanság, hiszen ezekben a napokban keresik Magyarország legjobb dalát is, amellyel ott lehetünk a májusi, lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválon. S persze, a választások előtt egy egész ország keresi a saját hangját, s amíg megtalálja, van egy biztos hírünk is: az Ország Tojása már megvan.

A pályázatban az is olvasható, hogy olyan dalokra várnak, amelyek, úgymond, visszaadják a nagyváros hangulatát. Kellene tehát "Egy olyan dal,ami tényleg a Fővárosról szól, még akkor is, ha talán a Budapest szó el sem hangzik benne. Egy dal, amit, ha meghallunk, a világ bármely pontján mindenki a magáénak érezhet, aki valaha élt vagy éppen él, esetleg szeretne Budapesten élni." Azt már mi tesszük hozzá, úgy tűnik fel, mintha valamiféle himnuszra várnának, s mi tagadás, lenne is mit megénekelni a fővárossal kapcsolatban. Egyfajta Budapest-himnusz nem is lenne ördögtől való, hiszen van már himnusza a XIII. kerületnek, Miskolcnak, az alföldi zenét játszó PG Csoportnak köszönhetően Debrecennek, utóbbi kettőnek persze semmi köze a Modern Város kormányprodzsekthez, hiszen például Jánoshida is összegründolt magának egy településhimnuszt Koltay Gergely szövegével, a Kormorán zenéjével. Kérdés, melyik megyeszékhely lesz a soros. Pardon! A következő. 

Mindemellett az elkocsonyafarsangosodott Miskolc már korábban sem panaszkodhatott, hiszen anno megénekelte a helyi kötődésű, de a várost elhagyó Edda, sőt a P. Mobil is behódolt az acélvárosnak, száznyolcvan kilométerre a borsodi székhelytől. De hát Budapest sem panaszkodhat. Pest és Buda egyesítésének 125. évfordulójára a Hungaroton megjelentette a Szerelmem, Budapest című cédét. Kis ízelítő a lemezborítóról. Manhattan: Budapest, drága kincs. Zorán. Az én városom. Hungária: Belváros. Dolly Roll: I love Budapest és Szívem fővárosa, Budapest. Komárt László: Józsefváros. Aradszky László: Pesten és Budán. Deák Bill Gyula: Pongrác úti kocsma. 

E lemeztől függetlenül is bőséges a lista. Kovács Erzsi: Pest megér egy estet. Rátonyi Róbert: Budapest, Budapest, te csodás!  Nádas-Szenes margitszigeti hangulatú Különös éjszaka volt című szerzeménye. Zagar: Bossa Astoria. Hobo Blues Band: Kőbánya Blues, Akkezdet Phiai: Budapesmód, Cseh-Bereményi-Másik: Budapest, Forró város, Aluljáróérzés. S persze itt van Kern András a Lövölde térrel, a Pesten születtem cím dalával. Ez utóbbiak is milyen remek szerzemények - jut eszembe arról, milyen felhozatal várható a budapesti hangkereső versengésben. Jut eszembe arról, milyen szerzemények kerültek A Dal döntőjébe. 

A 100 szó Budapestről címkéjű sikeres irodalmi kezdemény után most itt a városmoraj kottázás, melynek zsűrije olyan dalokat várna a városmoraj kottázás nyomán, amelyek " a fővároshoz köthető pozitív érzések és emlékek slágerévé válhatnak". Nem célszerű tehát ilyesmivel nevezni:  Hajléktalan blues, Aluljárók új fiai, Motel Aluljáró, Hármas metró, Gyere kislány gyere, a romkocsmában vár már a zene...

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ