RSS Feed

Loriot és a német humor

Mogyorósi Géza - 2018. 01. 29. 8:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Loriot és a német humor

Bizony sok évtized telt el azóta, hogy pesti gimnazistaként a sárvári Diákírók és Diákköltők Találkozóján bronzérmet söpörtem be próza/humor kategóriában. Jóakaróim szerint akkor - negyven esztendeje - kellett volna felhagynom a tollforgatással. Lehet, hogy igazuk volt?

Ne aggódjon a kedves Olvasó, nem részletezem az üzemi újságoktól az Esti Hírlapon és Kuríron át a 168 Óráig és a Mix Magazinig ívelő tudósítói pályafutásomat. Csupán jelzem, hogy amióta a 80-as években Budapestről a hajdani West-Berlinbe települtem át, sokan érdeklődtek, hogy miként tudok a mosolytalan, faarcú németekkel együtt élni? Vissza szoktam kérdezni: ismered Loriot mestert? Segítek: idén lenne 95 éves a 2011-ben elhunyt zseniális nevettető.

De ki is volt ez a Brandenburgban, Bernhard-Viktor Christoph Carl von Bülow-ként született, ifjúságát a véres nácikorszakban - egy ideig egyenruhában - töltő tréfagyáros? A hosszú, nemesi név helyett, mint Loriot karriert befutó színész, rendező, író, rajzművész és konferanszié pályafutása az 50-es években startolt. Hozzám hasonlóan a német nyelvterületen ma is milliók rajonganak humoráért. A televízió, az internet, s megannyi könyve jóvoltából 2018-ban sem kell nélkülöznünk a 88 esztendősen eltávozott szellemes férfiút! 

A családi hagyományok alapján a berlini gimnazista srác az érettségi után katonai pályára lépett. A hitleri időkben a keleti frontot is megjárt páncélos tiszt, (akit röviden Vicco von Bülow néven ismertek barátai) a béke éveiben grafikusi, festői tanulmányokat folytatt. 1950-től a hamburgi Stern magazin karikaturistájaként indult Loriot művészi karrierje, melyet számos rajzfilm, tévészkeccs, moziprodukció és humoros kötet fémjelez. Németország 95 esztendeje született, talán legintelligensebb tréfamesterének egyik klasszikus (Elefánt-krém) ételreceptjével akarom most meglepni Önöket. Íme!

.„A vendégek számától függően, 1-2 zsenge elefántot 3 liter tejben, 150 gramm cukor hozzáadásával, melegítés közben 1 tojás sárgájával folyamatosan keverjünk össze. Pudingformába töltve hagyjuk lehülni, majd díszítsük mandulával. Elefánt helyett csokoládéval, vaniliával, vagy málnával is elkészíthető.“   

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ