RSS Feed

A feldarabolt Zsírszalonna

Csontos Tibor - 2018. 01. 28. 8:02:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A feldarabolt Zsírszalonna

Zsírszalonna. Így hívja Szász János új filmjében a fehérterrorista katonatiszt a neki tartozó, jómódú, túlhízott hentest, akinek a marháját a fél Magyarország zabálja. Zsírszalonnát, böcsületes nevén Kodelka Ferencet, a helyi kiskirályt Hegedűs D. Géza játssza ebben a brutális, bűnöket lajstromozó, nem színesben forgatott thrillerben, rendkívüli módon. Kodelka hentes végül három bőröndben végzi, miután a csontozást éppen nála kitanuló extiszt dirib-darabra szabdalja, hogy száztíz kilója beleférjen ennyi kofferba. Szász János filmjét nem csupán Hegedűs D. Géza alakítása miatt kell megnézni.

A Pesti Esti című műsorújság színes, magyar történelmi drámaként címkézi Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című, fekete-fehér filmjét, melynek csupán néhány jelenete készült színesben némely dramaturgiai ellenpontozás miatt. Történelminek sem az a klasszikus történelmi, kosztümös, bár 1925-ben játszódi és van némi noir-íze, a drámai műnemet viszont sikerült eltalálniuk. Igaz, a Tallini Filmfesztivál műsorfüzete is műfaji zavarba került: Gryllus Dorka, a film női főszereplője elmesélte, hogy A hentes, a kurva és a félszeműt az észt vetítésen komédiaként harangozták be az alkotást, melynek harmadik főkaraktere a félszemű főhadnagy, ezt a figurát hozza az ugyancsak remek színjátékos Nagy Zsolté. 

Az eredetileg Sóhajok hídja címmel futott film rendkívül erős felütéssel indul: egy bordélyházban, kemény, majdhogynem brutális szexjelenetek közepette ismerjük meg azt a nőt, a címbeli kurvát, akinek a teste később adásvétel tárgya is lesz a főhadnagy Léderer Gusztáv és Kodelka Ferenc hentes és kiskirály között. És amely test a százöt percben többször is kerül pornópózba, olykor aranyrudakkal ékesítve. Óhatatlanul is eszembe jutott Szász János Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmje, melynek női főszerepére a rendező azért nem talált magyar színésznőt, mert egyikük sem akart vállalni egy zuhany alatt játszódó, magyar filmben addig nem látható jelenetet. Ezért kérte fel a svéd színésznőt, Kirstie Stuboe-t arra a szerepre. Gryllus Dorka most bevállalta ezt a forgatókönyvet, feltételezem, kevés színésznőnk tette volna meg ugyanezt. 

Miként Hegedűs D. Gézából is nagyon sokat kivett a film: ő a hentes szerepe kedvéért száztíz kilóra hízott, kopaszra borotváltatta a fejét. Ahogyan tette ezt Rudolf Péter is Török Ferenc 1945 című filmjében, amelyben a színész ugyancsak elhízott és kopasz kiskirályt alakított. Úgy tűnik fel, ez a fizimiska a magyar kiskirályok nemzeti karakterjegye... Ez a hentes Kodelka is oly nagy úr a saját szemétdombján, hogy talán még az első éjszaka jogát is fenntarthatta volna magának. Ennek a szerepnek az összes árnyalatát hozta Hegedűs D. Géza, amit persze ugyanígy elmondhatunk Gryllus Dorkáról, Nagy Zsoltról is. Ha úgy tetszik, hármójuk jutalomjátéka ez a film és jutalom a nézőnek is. S persze, nagyon jó volt újra filmvásznon látni Andorai Pétert és Szász kedvenc színészei közül Börcsök Enikőt, Székely B. Miklóst. 

Szász János legújabb produkcióját akkor mutatták be, amikor kiderült, hogy Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmjét Oscar-díjra jelölték. Szász még ezt megelőzően valami gyönyörűt írt Enyedi Ildikónak arról, mennyire szereti ezt a filmjét is, megjegyezve, hogy a női főszerepet játszó Borbély Alexandra olyasmit tud, amit csak Ruttkai Éva tudott. Nem emlékszem, hogy valaha olvastam volna ilyet magyar filmrendezőtől magyar filmrendezőnek címezve. Most megszületett egy ilyen levél Szásztól, akinek A nagy füzet című filmje korábban ugyancsak bekerült az Oscar-jelölésre esélyes kilenc film közé, de a végső ötbe már nem jutott tovább. 

S ha már Szász és Enyedi. Arra talán jól emlékszem, hogy évekkel ezelőtt Szász János tervezte Füst Milán A feleségem története című művének filmes adaptációját. Tavaly megtudtuk, hogy Enyedi Ildikónak ugyanez a következő filmes ötlete. Nos, ezt a Füst Milánt mindkét rendezőtől megnézném... 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ