RSS Feed

Churchill a mennybe megy

Dalia László - 2018. 01. 27. 8:00:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Churchill a mennybe megy

A Churchill film, A legsötétebb óra esélyes az Oscar díjra, ahogy a főszereplő Gary Oldman is. Mindkettő megérdemelné, de ahogy a bennfentesek állítják az angol színésznek jobbak az oddsai, mert a film túl nehéz Hollywoodnak. Bár ahogy Enyedi Ildikó mondta a minap, az amerikai filmakadémia mintha nyitottabb lenne mostanság, így válogathatták be a top-5-be az ő filmjét is.

Az angolok mindig is jók voltak  történelmi filmekben, s erre az utóbbi években is tucatnyi példa volt, a Királynő (Erzsébet) épp úgy, mint A király beszéde (VI. György). S egyébként mindketten ismerték a legnagyobb XX. századi brit politikust, Winston Churchillt. Hogy róla még nem készült film, az már-már hihetetlen.Megannyi közepes, rövidlátó politikus közül került a miniszterelnöki székbe a legsötétebb órákban és nyerte meg a háborút Angliának. Hát, hiszen halljuk rengetegszer, hogyha nekünk lett volna vagy lenne egy Churchillünk. Nos, nem adatott meg.

Elképzeltem, hogy a mi filmeseink Horthy vagy Kádár mozit forgatnának, mernének-e olyan kegyetlen élességgel és mégis történelmi pontossággal forgatni, mint az angolok tették.Valószínűleg azért is nem fogtak hozzá, mert senki sem adna rá pénzt. A történelemhamisítás mostanság jobban fizet. Egy olyan országban, ahol a történelmet rendszeresen átírják, nem lehet őszintén beszélni, hiszen Trianon óta nem sikerült kitárgyalni, helyére tenni a magyar történelem sorsfordulóit. És korszakonként változik, hogy kit festenek fehérre és kit feketére.

Churchill háborúba vezette a briteket, mert nem tehetett mást. És miközben Európa behódolt Hitlernek, csak a szigetország tartott ki. Amíg az USA nem lépett be a háborúba, Roosevelt még azokat a repülőket sem szállíthatta le, amit a britek már kifizettek. Ja, hogy hézagosak az ismereteink, s negyven évig csak a szovjet csapatokról hallottunk, ez tény. És nálunk sokaknak egy szalvéta jut eszébe, amit állítólag Churchill írt Potsdamban Sztálinnak Európa felosztásáról, amikor az is eldőlt volna, hogy minket a szovjet övezethez sorolnak. Legalább legendákból jók vagyunk.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ