RSS Feed

A csikk

Váczy András - 2018. 01. 26. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A csikk

Szívmelengető volt látni a szeretet ünnepén élőben és a hírcsatornákon a nagy ünnepi jótékonykodást, amint különféle karitatív-, egyházi- és egyéb szervezetek, politikai pártok köztereken csülkös bablevest, töltött káposztát mernek füstölgő dézsákból remegő kezekben tartott műanyagtálakba; krumplit, lisztet, száraztésztát, ruhaneműt osztogatnak. Hanem láttam én hétköznapi, megejtő jótékonykodást.

Van egy spéci csóróság, amivel nem törődtek az adakozók, pedig itt van: a dohányszegénység. Évek alatt szép lassan egekbe srófolódott a dohány ára annyira, amennyit a kisnyugger, pláne a létszélén tengődő nikotinfüggő már nem engedhet meg magának. A zsigeri cigis magasról hátast dob az egészségvédelmi kampányra, nem riasztja el a gusztustalan képekkel illusztrált cigisdoboz. Nem marad más, nikotinéhesen levadássza a félig vagy majdnem egészen eldobott cigarattavégeket: ez a csikkszedés.
Nem újkeletű. Csikkszedő történelem a múlt század húszas-harmincas éveitől datálódik, mikor is akkora volt a szegénység, hogy a cigizők az utcáról szedték fel az eldobott csikkeket, hogy aztán azokból a maradék dohányt összegyűjtve, újra cigivé sodorják. Ezeket az időket emlegetik Magyarországon a három millió koldus országaként. Akkor született és újfent toplistás lett az ötvenes években Lantos Olivér gramofonfelvétele, a swing-fox ritmusvilágú Csikkszedők dala: „Mi vagyunk hát a csikkszedők, / új szabad szakszervezetet alkotunk, / és a mi jelszavunk csak egy: / sok csikk, az sokra megy.”
Ahogy a világ fordul, úgy alakul, idomul a csikkszedési technika; alapos felderítő-kutató-elemző empirikus munkán alapul. Vérbeli csikkvadász nem kavar össze-vissza, feltérképezi a csikkben gazdag lelőhelyeket, ott ver tanyát, és a megfelelő napszakban, időpontban lép akcióba. Mivel a csikkvadászalakulatok jelentősen elszaporodtak, a tutti vadászhelyeket ellepik, az éles szem, a meglehetős gyorsaság és a rutin alapfeltétel.
Friss csikkfelhozatal legbiztosabb terepe a buszmegálló, ahol a járműre várakozó dohányosok, amikor beérkezik a járat – mivel a szeméttárolókról leszedték a csikkelnyomó lemezt –, maguk mellé dobálják a még parázsló árut. Villamosmegálló nem jó, a terméket többnyire a sínek közül kell kikapirgálni. (A megállókban kihelyezett, angol és magyar nyelvű tiltótábla mintha ott se lenne, még a Bkv-s dohányosokat sem zavarja.)
A fentiekben említett jótékonykodás és a csikkszedés megható összefonódását a józsefvárosi Kálvária téri busz- és trolimegállóban láttam. 
Délután, teli várakozókkal, köztük jelentős dohányossal, akik látva, hogy az Orczy téri megállóban nincs járműmozgás, rágyújtanak. Amikor feltűnik a távolból busz vagy troli, egy utolsó nagyot szippantanak, és eldobják a csikket. Na, ezekre ugrik rá a készenlétben várakozó csikkvadászcsapat. Egy idős, mozgáskorlátozott vadász elől a rátermettebbek elkapkodják, neki csak a silányabb darabok jutnak. Miközben hosszú cigarettáját szívja, figyeli az esélyegyenlőtlen jelenetet egy divatosan öltözött, elegánsnak mondható, erősen sminkelt, negyvenes hölgy. Amikor beérkezik a busza, félig szívott, rúzstól vörösvégű, parázsló cigarettáját a fogyatékos csikkvadész szájához teszi, és megvárja, amíg az összeszorított ajkaival hatalmasat szippant belőle. Még felszálláskor is hátra néz, elégedett mosollyal nyugtázza, hogy a füstgomolyból boldogan csillogó szempár és remegő karlendítés hálálja meg jótékonykodását.

Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ