RSS Feed

Németek az ENSZ-ben

Mogyorósi Géza - 2018. 01. 24. 9:51:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Németek az ENSZ-ben

Novemberben volt a berlini falomlás 28. évfordulója. Arra már kevesebben emlékeznek szerintem, hogy az NDK-t és az NSZK-t csupán 16 esztendővel korábban, 1973-ban vették fel az Egyesült Nemzetek Szövetségébe (United Nations Organization/UNO/ENSZ), melynek hazánk már az '56-os népfelkelés előtt tagja lett.

A müncheni Marienplatzon, a drezdai Zwinger környékén, a frankfurti repülőtéren és a berlini Unter den Lindenen 2018 első heteiben is otthonosan mozognak a turisták, köztük a magyarok is. Hiszen az idén alapításának 69. évfordulóját köszöntő NSZK az öreg kontinens szívében fekszik. Európa forgószínpada az 1990 októberében újraegyesült Németország, mely maga is kétszer megforgatta a világot a 20. század első felében. A helybéliek és a külföldiek lelkében különösen az 1945 májusában véget ért vérzivatar hagyott máig nehezen gyógyuló sebeket. Bármerre is járjunk a Magyarországnál négyszer nagyobb NSZK-ban, múzeumok falain kívül és belül is visszaköszönt a harcos múlt.

Pedig a Grimm és Humboldt testvérek, Kant és Heine, Goethe és Schiller, Adenauer és Merkel asszony szülőföldjén barangolva ritkán látni egyenruhásokat. Poroszország sem létezik már (hivatalosan 1947 óta). Ma az élet, a természet, a kultúra és a technikai vívmányok szeretete sugárzik a vándor felé. A Hanza-városok tengerparti romantikája éppúgy turisták millióit csábítja Lübeck, Hamburg, Rostock vidékére, mint a világhírű sör Bajorországba, avagy a pompás rajnai bor Mainz és Wiesbaden környékére. Sokan rokonlátogatásra érkeznek az óhazába: ki gondolná, hogy az USA-ban mintegy 60 millióra becsülik a közép-európai ősökkel büszkélkedőket és Ázsiától Ausztráliáig a Föld minden csücskében találhatók németek – mint nálunk a svábok! Akik szorgalmukkal, precizitásukkal, néha már tragikomikusan ható „élre vasalt” stílusukkal, rend és tisztaság mániájukkal, autó és sport imádatukkal tudat alatt, letűnőben lévő hagyományokat ápolnak.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ