RSS Feed

Lelátó kilátó

Regös István - 2018. 01. 21. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lelátó kilátó

Áztak-fáztak a falu lakói, akik egy másik városba szerettek volna autóbuszozni, de nem volt náluk buszmegálló, legfeljebb egy tábla jelezte a helyét. A jó polgármester úgy gondolta, megkeresi a legegyenesebb utat és beadott egy pályázatot fedett autóbuszmegálló építésére. Nem volt ez éppen horribilis összeg, nem kerülhetett volna többe, mint egy futballpálya két kapuja.

Na, jó, mondjuk, a fakerítéssel együtt! A községi önkormányzat feszülten várta a hatóságok válaszát, titokban reménykedtek abban, hogy sikerül elnyerni azt a talán százezer forintot, amiből helyre kis fedett, üvegezett, paddal ellátott buszmegálló épülhetne. Lesték a postást, a jól felszerelt titkárságon a számítógépet, de sem postai levél, sem egy nyomorult e-mail nem érkezett. Mígnem végül megkaptak egy többpecsétes levelet. Reszkető kézzel bontották ki és elkámpicsorodva olvasták a rossz hírt. Az állt benne, hogy kérvényüket kénytelenek elutasítani, mert buszmegállóra nem lehet pályázni. Ugyanis az ilyen és ilyen számú kormányrendelet szabályozza az ilyen és ilyen számú a, b, c, pontja alapján a közbeszerzési lehetőségeket.

Agyaljunk, fiúk!

A falu lakossága pedig tovább ázott-fázott. Legszívesebben átalakultak volna labdarúgó szakosztállyá, mert akkor egészen biztosan megkapják a buszmegálló fedett kis építményét. A polgármesternek óriási ötlete támadt. Összehívta a képviselő-testületet és azt mondta: „Hölgyeim és Uraim! Ma olvastam a legújabb Közbeszerzési Értesítőt. Ha sikerül elhitetnünk, hogy mi idegenforgalmi látványosságú község vagyunk, elindulhatunk azon a pályázaton, amelyen egymillió forintot lehet nyerni kilátó építésére.” Összedugták a fejüket és beírták a pályázatba, hogy a kilátóról lehet látni a halastavat, a gémeskutat és a műemlék vendéglőt. Még hozzátették, hogy itt zajlott a csörögi csata is, ezt emléktábla hirdeti, amit meg lehet koszorúzni. Hipp-hopp, elküldték a levelet és aztán az egész falu lakossága összefogott. Ugyanis semmi sem volt igaz mindabból, amit a levélben leírtak, hiszen az ő falujukban nincs halastó, sem gémeskút. Igaz, a kocsma félig romba dőlt, de nem műemlék és amióta a település ismert, itt legfeljebb ökölpárbaj volt az ivó előtt.


Készül a varázslat

De jaj, a gyáváknak! A falu lakossága bebizonyította, hogy ha kell, megküzd a pályázati pénzért. A traktoros odaszállított néhány hatalmas követ a libalegelő szélére, a falu ács-asztalosa a csata helyén fabrikált egy emléktáblát, amit felraktak egy cölöpre és meg is koszorúztak. A helyi patakot eltorlaszolták, kiástak egy gödröt és kinevezték halastónak. Már majdnem minden rendben volt, csak a kocsmáros nem akart beleegyezni, hogy a rozzant tetejű házat átalakítsák műemléki nádfedeles kunyhóvá. Végül azonban meghajolt a falu akarata előtt. Várták-várták a delegációt a főnökségtől, amely meg is érkezett, mert a delegációk mindig megérkeznek. Kalányos Rómeó, a falu egyetlen roma hegedűse a községtáblánál várta a bíráló bizottság urait. Pántlikás frizurával és népviseleti ruhában köszöntötték őket.


Patyomkin-díszlet

Körbevitték őket a faluban, akadt egy kis bökkenő, de Mari néni segített. Az otthon, vödörben nevelt és erre az alkalomra váró halakat bedobták a halastóként működő gödörbe és a vendégek szeme láttára Pipás János bácsi, a falu horgásza kifogta a pontyot. A bizottság előtt elsétáltattak három tehenet, amelyek úgy ki voltak glancolva, hogy ragyogott a szőrük. Az egyik fránya Riska sajnos majdnem elrontotta a bemutatót azzal, hogy az esemény tiszteletére egy jó nagy tehénlepényt telepített a vendégek elé. A polgármester izgatottan leste a delegáció tagjainak arcát. Kis, fényezett alumínium tálcáról kínálták a jóféle házi pálinkát, a vendégek bólogattak, mindent rendben találtak. Visszaültek a Skodába és néhány napon belül megérkezett a jóváhagyás egymillió-százötvenkétezer-hatszáz forintról. A feladat: a kilátó megépítése. Itt aztán nem volt több vita. Rohamra! - kiáltotta a polgármester. Ács, lakatos, üveges, mindenki összefogott és az eredeti terveik szerint felépítették a buszmegállót. Volt benne ülőpad, szépen csiszolt üvegfal, csak annyiban különbözött a többi fedett buszvárótól, hogy olyan tetőt építettek rá, ami egyszerre legalább öt embert is elbír. Az oldalára helyre kis létrát rittyentettek, amelyen bárki felhághatott a buszmegálló tetejére és így kilátóként is működhetett. Majd jelentették, elkészültek a feladattal. És ahogyan ez Magyarországon szokás, mindenről volt számlájuk, sőt még körülbelül kilencszázezer forintja is maradt a falunak, mert a buszváró kijött az eredetileg igényelt százezerből.


Riska megbízható

Ha itt befejezném a történetet, azt mondanám, milyen leleményes is a magyar elme! Kértek egy buszmegállót, kaptak egy kilátót, ahonnan leláttak. De túl szép lenne ez a vég! Egy napon, a korábbi döntőbrigádtól megjelent egy ellenőr. Megmutatták neki a kilátót. Nem volt rest, felmászott a létrán a kilátóba, hogy lelásson. Ám hiába forgott jobbra, forgott balra, nem volt ott semmi. A csatát jelző tábla félig feldőlve csáléra állt, a halastavat betemették, se tehén, se gémeskút. Hívta a polgármestert, aki ki is ment. De nem egyedül ám! Vitte magával a három tehenet, remélve, hogy Riska most is jól fog szerepelni, elkísérte őket Rómeó, a hegedűs, aki hegedült és ment velük az asszonykórus is. Így hát, program is volt szórakoztató kultúrműsorral. A polgármester elmagyarázta az ellenőrnek, hogy az aszály kiszárította a halastavat, de ne féljen, lesz új! A gémeskutat elvitte a szélvihar, de ne féljen, abból is lesz új! Már el is döntötték, hogy amíg ilyen kitűnő pályázati bizottság működik a megyében, meg is fogják szerezni hozzá a pénzt. Jól kapaszkodjon meg az ellenőr úr, már beadták a pályázatot egy kisebb méretű atomerőműre is, valamint megalapították a falu egyetlen műemlék vendéglőjében, a zsúptetős kocsmában a Kugli Akadémiát. Már működik is nyolc fővel és tizenhat golyóval! De jaj! Az ellenőr úr megszédült a hírtől, felkiáltott, amitől a Riska megijedt és odapottyantott, ahová szegény ellenőr úr leesett. Szerencsére puhára.

Képek: Blikk, RTLFotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ