RSS Feed

Spree-parti stílusok

Mogyorósi Géza - 2018. 01. 22. 8:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Spree-parti stílusok

Közép-Európa legnépesebb metropoliszában egyre többször hallani magyar szót. Sok honfitársunk kezd új életet a német fővárosban, avagy folytatja a régit. Kit a munka, kit a szerelem csábít Berlinbe. Netán a Spree-city legendásan toleráns légköre.

Pár dolgot azért nem árt megtanulniuk a Dunától, Tiszától a hidakban gazdag legnagyobb német városba költözőknek. Például a nyelvet. Nincs annál elszomorítóbb, mint amikor egy évek óta Berlinben kallódó magyar (lengyel, spanyol stb.) még mindig kézzel-lábbal, angolul (?) próbál kommunikálni ott, ahol mintegy kétszáz nemzet polgára talált új hazára. A 3,7 milliós metropoliszban azt is meg kell szokni, hogy az embereknek fanyar a humora, ami bizony a "kezdők" számára ridegségnek tűnhet. Pedig csak más a vérmérsékletük a berlinieknek, mint a pesti, párizsi - felvágott? - londoni polgároknak. Nincs kapkodás. Az alapvicc szerint a riasztott berlini tűzoltók az égő háznál először rágyújtanak egy cigire, s megvitatják, hogy honnan szerezzenek vizet...

Más. Szemtanúja voltam, amint a Ku'dammon karambolozott két veterán verda. A sofőrök nem "vakvagyakurvaanyádatteparaszt" monológgal szálltak ki az oldtimerekből. Hanem köszöntek egymásnak, kezet fogtak, bemutatkoztak, majd szinkronban csóválták a fejüket látván az ős Merci és az agg Alfa Romeo horpadásait. A Múzeum-szigetnél nyaranta frissen borotváltan, anyaszült meztelenül sétálgató - valamilyen pajzán szolgáltatást reklámozó - névjegyet osztogató hölgyre is csak a külföldiek csodálkoznak rá. A helybelieknek, pláne nejük társaságában a szemük se rebben. Fényképezni is csupán a turisták szoktak - pár száz méterre Angela Merkel lakásától. Kuncogni szabad, felháborodni felesleges!

Aztán ott van a(z) - egy korábbi cikkemben már megénekelt - boás, pecabotos dáma, aki betétdíjas palackokra vadászik a tavakban-folyókban gazdag világvárosban. Ja, és arról az ötvenes fickóról se feledkezzünk meg, ki guános zakóban, vállán egy méretes fehér papagájjal rója az utcákat. (Pórázon kutyát is vezet "Herr Papa-gáj" - ahogy becézzük.) Érdekes figura a jó három évszázada született II. Frigyes (Friedrich der Große) jelmezében parádézó öregúr is. A poros porosz uniformisban az Unter den Lindenen lencsevégre kapható, mű-sasorrú bácsi bús tekintete hohenzolleres: egy király ne vigyorogjon!

S vannak szép számmal, főleg hétvégente verklisek - kintornások - és más muzsikusok is a történelmi belvárosban. Meg női ruhában tipegő férfiak, tetkós családanyák, izomemberek, miniszonyás nagymamák. A tél beköszöntével 4-6 ezer fősre becsült - bel- és külföldi - berlini hajléktalan seregből két Krisztus küllemű csöves kápráztat el rendszeresen: egyikük állva alszik, sorstársa pedig hátrafelé megy. Mondom, klassz hely ez!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ