RSS Feed

Papolás

Regös István - 2018. 01. 19. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Papolás

Tudom, melyik városban, tudom, melyik templomban tartott választási kortesbeszédet a plébános, de nem mondom meg. Ha pedig úgyis tudják, akkor még inkább nem. Félreértés ne essék, nem az aggodalom vezérel, nem ez az oka. Magyarán szólva, nem félek kimondani, megjelölni a konkrét nevet és helyet, hanem azért nem teszem, mert nincs értelme.

Ha ez egyetlen pap esete lenne, aki összetéveszti a templomi szentséget az aktuális pártközponttal, akkor mondanám, nosza, nevezzük meg! De sajnos körülnézve a több ezer templomban, rengeteg helyen találkozni prédikátor-plébános helyett úgynevezett agitátor-állelkésszel. Ezért a mi esetünk csak azért ilyen hangos, mert ma már a vécére sem mehetünk úgy ki, hogy valaki ne vegye azt fel mobiltelefonjával.

Pap vagy katona?

Így járt az a bizonyos, papnak nevezett pártkatona, aki azt hitte, ha kiáll a közönség elé, mert az ott ülők sem voltak már az ő hívei, akkor bárkit rávehet arra, hogy a közelgő választásokon az általa megjelölt pártra adja le a voksát. Néztem a híradásokat és szomorúan állapítottam meg, hogy ezt stílust unják már a magyarok. A fülükön jön ki az undok agitáció, és nem azért mennek templomba, hogy azt hallgassák, melyik párt a jó és melyik a rossz. Ez már a filmhíradókból kiderült, hiszen, ahogy színházi nyelven mondani szokás, még negyedházas sem volt ez az ominózus mise. El is szomorodott a templomszolga, mert neki őszinte volt az arca, amikor a persellyel kuncsorgott és a derék imádkozni akarókat bökdöste, hogy Hahó, itt a fizetés ideje! Nincs új a nap alatt. A Rákosi-korszak híres békepapjai réges-rég megtagadták a hitet és ki tudja milyen ellenszolgáltatásokért eladták híveiket, és az ávós világ mellett agitáltak. Hála a jó istennek, és ezt most remélem, jó helyen mondom, nem tartunk itt. Ma már más a nép, más az egyház, más a pápa.


Mise vagy taggyűlés?

Először az ominózus templom híveit kérdezték a mise után. A legkeményebben egy elegáns, jó modorú és stílusú férfi egy szóban foglalta össze véleményét. Annyit mondott: Szégyen! Aztán kibontotta emígyen: A templomban nincs helye pártagitációnak, birkának néznek és azt hiszik, képesek egy irányba terelni bennünket. Egy idősebb asszony azt mondta, tetszett látni, hogy már alig járnak a templomba? Ez a plébános nincs jóban a jóistennel? A harmadik pedig felszólította a híveket, imádkozzanak a pap lelki üdvéért. Érdekes módon vezető egyházi személyiségek is megszólaltak. Beer Miklós váci püspök egyértelműen károsnak ítélte az ominózus pap tevékenységét és felszólította mindazokat, akik papként szolgálnak, hogy az emberek lelki üdvösségét, hitét szolgálják! A helyzet az, hogy a mi kis hazánkban nagy valószínűséggel alig akad olyan település, falu, nagyközség, város, ahol ne lenne templom, vagy legalább kápolna. Ha az egyház beszáll a választási küzdelembe, akkor megint száz évet visszalépünk.


A templomban kuss a pénznek!

Honnan vette a mi papunk, hogy a templomában imádkozó hívők azonos politikai álláspontot képviselnek? Azért merte ezt megtenni, mert nem a lelkekkel foglalkozott, hanem valószínűleg a pénz csörgését figyelte. Ugye, tudjuk, hogy Jézus Krisztus kiűzte a templomokból a kufárokat? Ez az ember azzal érvelt, hogy látják a hívek, a második világháború óta nem kapott ennyi pénzt a katolikus egyház, mint a jelenlegi kormánytól. Márpedig aki ennyi pénzzel támogatja az egyházakat, az csak tisztességes, követni való példa lehet, mondja ő. A pénz beszél, a kutya ugat, de a karaván halad. Nekem nagyon fájnak ezek az esetek, mert úgy gondolom, mindenkinek joga van istenhívőnek vagy ateistának lenni. Aki pedig az államtól templomot kap, ne higgye, hogy nem az egész országban élő hívők és nem hívők adóforintjaiból kapja és nem a mindenkori regnáló kormány ajándékaként. A pápa többször felhívta a papok figyelmét, hogy lelki szolgálatra vállalkoztak és arra szentelték fel őket. Aki erről megfeledkezik, az nem szolgálja a Teremtőt és megsérti a templomi szentséget is. Mindenesetre a hívők tömegét próbálja meg becsapni. Nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy ezt belássuk. Az viszont tény, hogy néhány vezető politikus nem akarja meghallgatni a pápa iránymutatásait, hanem makacsul ismételgetik, hogy még ezzel a renitens plébánossal is egyetértenek. Kíváncsi lennék, ezt a bűnüket, hogyan fogják meggyónni?


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ