RSS Feed

Azért is Mága!

Regös István - 2018. 01. 16. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Azért is Mága!

Nem szeretem azt a véleményfordulatot használni, hogy „Mit akar ez a senki? Hogy merészeli a Parnasszusra jutott művészeket kritizálni, egyáltalán a szájára venni?” Nem szeretem ezeket a fordulatokat és zavar, ha egy sikertelen festő, író vagy zenész felcsap ócsárló, botcsinálta kritikusnak. Bosszant, ha valaki nem tudja csinálni, az tanítani akarja.

G. B. Shaw-t idézem, egyben helyeslem, amit írt, bár ez egy kicsit önmagamnak is ellentmond. A nagy író kritikát írt egy koncertről, nem túl finoman lehúzta az előadást. A szerző így vágott vissza: „Tisztelt Uram! Legközelebb akkor merészkedjék a zene világába, akkor kritizálja, ha az enyémnél jobb zenét tud írni!” Shaw így replikázott: „Tojást sem tudok tojni, de meg tudom állapítani, ha büdös!” Azt azért ismerjük el, hogy G. B. Shaw nemcsak világhírű drámaíró volt az idő tájt, nem a Piccadilly aszfaltjáról esett be a koncertterembe, de értett a zenéhez is. Mellesleg, nem pocskondiázni akart, hanem bár szubjektíven (ez a kritika egyik joga), de szakértő kritikákat írt.

Már megint az internet!

Manapság az internet világában a művészet kritikáját sokan könnyedén összetévesztik a sértegetéssel valódi hibák felfedése helyett. Miként most is terjed az interneten egy átgondolatlan, gonoszkodó írás Mága Zoltán újévi nagykoncertjéről. Nem fogom megismételni annak az úrnak véleményként megjelentett súlyosan unintelligens írását, mert ezzel csak újabb teret adnék neki. Elég annyit róla, hogy bár azt írja önmagáról, képzett zenész, azért megy el egy koncertre már eleve megfogalmazott ledorongoló véleményével, hogy aztán utálkozva sértegesse az egész alkotógárdát a díszletmunkásoktól a virtuóz zenészekig.


Virtuózok

Körülbelül azt szokták mondani az ilyen emberekre, hogy sajnálatra méltóak, és soha ne legyen nagyobb élvezetük, mint amit torz lelkük az internetre kisugároz. Természetesen ezzel nem állítom, hogy bármilyen szintű zenészt, zenekart rendezőt vagy zeneszerzőt tilos kritizálni. Az ég szerelmére, nehogy valamelyik olvasóm az egész írásból csak ezt szálazza ki! Kritika nélkül elsikkad a művészet, csak a kritikusok legalább szeressék azt a művészeti ágazatot, amit kritizálnak. Ezért tartom feloldhatónak az ellenmondást, ami G. B. Shaw és köztem támadt a tojás-ügyben. Természetesen megírhatom, hogy a sportoló azért veri le a két méter magasra állított lécet, mert szerintem túl lassan futott neki. Engem viszont nem érhet vád, hogy majd akkor írjak ilyet, ha én át tudom ugrani a két métert. Mellesleg nem tudom.


Húsfaló baktériumok

Talán sokan megfigyeltük, hogy a sikertelenek szívesen esznek az ő területükön tüzes vastrónra ültetett Dózsa Györgyből. Talán kedves olvasóimnak is van bizonyos gyűjteménye azokról a művészekről, akik hatalmas sikereket aratnak szerte a világban, de idehaza Vazelin Jankák és Zsíros Pubik sárba próbálják őket rántani. Csak úgy példaképpen mondom, Szentpéteri Csilla, Horgas Eszter vagy éppen a Neoton Família tomboló sikert aratott Japántól Kínán át Európán keresztül Amerikáig. De itthon csak azt lehetetett hallani, hogy hamisan játszanak, rosszul mozognak a színpadon és tulajdonképpen playbackról zenélnek, énekelnek, szóval, ami gonoszság, az felkerült az étlapra. Ők tudják a legjobban, hogy ha sikert arat valaki, egyenes arányban nő az irigyek száma. Az irigyek hiába próbálják megközelíteni Mága hegedűtudását, Szentpéteri zongora virtuozitását, Horgas Eszter briliáns fuvolahangjait, a bokájukig nem érnek fel. Aztán jön a támadás, hogy könnyű ezeknek a művészeknek, mert ott vannak a szponzoraik! Ezek a botcsinálta új undokok hülyének nézik a szponzorokat, nem akarják tudni, pedig tudják, hogy egyetlen szponzor sem fog támogatni tehetségtelen, sikertelen művészeket, mert ők nem jótékonysági akciókat szerveznek, hanem üzletet kötnek, és így támogatják a tehetséget.


Hajrá Mága!

Szóval, ezek a luftballonemberek nyugodtan csaholhatnak, attól még Mága Zoltán neve többet fog jelenteni, mint amit ők egyáltalán álmodhattak magukról. Hazudnak és ez már gusztustalan! Például, a nagy nyugati koncerttermekről azt mondták, hogy akárki játszhat ott, ha meg tudja fizetni a teremdíjat. Pofátlanság, sértő hazugság! A világhírű koncerttermekbe bejutni csak a teljesítmény csúcsán lehet, mert ha nem így lenne, ezek a koncerttermek sem lennének világhírűek. Szóval, hogy Mága Zoltán újévi koncertje milyen volt, azt sok millióan tudják. Akik erre a koncertre évek óta megveszik a jegyet a hazug állításokkal szemben, azok alig várják, hogy megjelenjen cédén, dévédén és otthon újra és újra meghallgathassák. A hazug állításokat terjesztők nagy százaléka pedig elárulja, hogy ingyenjeggyel jutott be. Ez a magát kritikusnak feltüntető véleményformáló is elismeri, hogy belógott a koncertre és még a szomszéd székre kitett ajándékbort is megitta. Vajon már ittasan érkezett-e?


Zeneszerető

A mocskolódókkal ellentétben őszintén beismerem, nem vagyok zenekritikus, sem zeneszakértő, sokkal inkább zeneszerető, koncertlátogató. Én az élményeket sorolom és gyűjtöm, nem az undorkodást. Igen, több Mága-koncerten voltam. Egyiket sem hallgattam meg anélkül, hogy ne kaptam volna szép emléket. Ja, és ez most már a dicsekvés helye, jártam a Carnegie Hallban, London, Bécs, Budapest koncerttermeiben és sohasem kellett Mágáék miatt szégyenkeznem. Igen, nagyszerű dolog, hogy a gyerekei mellette zenélnek, hogy sok-sok ezer fiatal higgye, ha van akarata, kitartása, eljuthat a sikerig. Mágáék igenis példáik lehetnek egy társadalom lelki gazdagodásának!

Képek: Facebook/Mága Zoltán hegedűművész

Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ