RSS Feed

Genscher a diplomata

Mogyorósi Géza - 2018. 01. 15. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Genscher a diplomata

Fiatal külföldi tudósítóként két alkalommal is találkozhattam - a 2016-ban 89 évesen elhunyt - Hans-Dietrich Genscherrel. A termetes, volt bonni alkancellár-külügyminiszter napjainkban is az egyík legnépszerűbb 20. századi német politikus. Jóban volt Horn Gyulával - közösen szaggatták szét a vasfüggönyt, s repesztették meg a berlini falat.

Az Európai Unió legnépesebb tagállama a harmadik évezred elején, rövid időn belül két korábbi liberális fődiplomatáját veszítette el. A Merkel-kormányban 2009 és 2013 között aktív Guido Westerwellét 2016 márciusban, 54 esztendősen ragadta el a halál. FDP-beli párttársa, „főnöke”, támogatója Hans-Dietrich Genscher is anno csukta le örökre a szemét. A hajdani bonni Brandt-, Schmidt-, majd Kohl-kabinet oszlopos tagja 1927-ben született. Élete, mint annyi sorstársáé, kész regény. Rövid gyermekkora minden szempontból kemény volt. A későbbi szabaddemokrata politikus 10 évesen lett félárva: apja 38 esztendősen vérmérgezésben hunyt el. Aztán jött a háború!
Genscher kamasz fejjel öltötte magára a hitleri hadsereg uniformisát. Tízmillió német nem köszönthette 1945 tavaszát! A náci birodalom összeomlásakor a 18 éves srác amerikai/brit hadifogságba került. A láger hétköznapokat megúszta, de hamarosan súlyos tüdőbaj döntötte le a lábáról. Anno Németországban - égtájtól függetlenül - rengeteg áldozatot szedett az alultápláltság, a lakáshiány. Még sokáig érvényben maradt a Führer-korszaktól örökölt jegyrendszer és élelmiszerracionalizálás. Hans-Dietrich Genscher ingázva a kórház és az iskolapad között hetven esztendeje lépett be a Liberális Demokratikus Pártba (LDP). Halléban és Lipcsében '46-tól '49-ig jogi és közgazdasági tanulmányokat folytatott: nevetve mesélte egyszer a tévében, hogy két nappal az NDK megalakulása előtt tette le utolsó sikeres vizsgáját.
A sztálinista Német Demokratikus Köztársaság szovjetbarát diktatúrája legalább annyira gyötörte az ifjú Genschert, mint a TBC. Az 50-es évek elején szánta rá magát, hogy hátat fordítson a DDR-nek. Nyugat-Németországban rögtön csatlakozott az FDP-hez, s a hamburgi jogi egyetemen újabb államvizsgával bizonyította, hogy "pályaérett". Kezdetben Brémában ügyvédeskedett. Politikai karrierje hatvan esztendeje startolt, mint a szabaddemokraták Bundestag frakciójának gazdasági asszisztense. A hidegháborútól az újraegyesítés utáni két parlamenti ciklusig (1965-től 1998-ig) volt Hans-Dietrich Genscher jellegzetes sárga pulóverében a bonni Bundestag képviselője. Humora, diplomáciai tehetsége, strapabírása legendás marad. „Mister Bundesrepublik”, ahogy külhonban becézték előbb a belügyi tárcánál, majd 1974 és 1992 között külügyminiszterként tett szert  nemzetközi (el)ismertségre. A kelet-nyugat közeledésének főszereplője egyben a német újraegyesítés „építőmestere” is volt. Mint a liberálisok tiszteletbeli elnöke nyugdíjba vonulása után is aktív maradt, véleményére, könyveire odafigyelt a világ. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ