RSS Feed

Forgách Péter tiszteletbeli konzul lett Buffalóban

MTI - 2018. 01. 14. 8:41:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Forgách Péter tiszteletbeli konzul lett Buffalóban

Az Egyesült Államokbeli Buffalóban élő Forgách Péter szemészprofesszor tiszteletbeli konzul lett. Az Egyesült Államokbeli Buffalóban élő Forgách Péter szemészprofesszor tiszteletbeli konzul lett. "Forgách Péter személyében olyan személyiség kapta a megbízatást, aki már eddig is nagyon sokat tett a magyarokért, akit köztisztelet övez a városban élő és az egész amerikai magyarság körében" - mondta telefonon az MTI-nek Király Zsuzsanna.

Kiemelte: az új tiszteletbeli konzul magyar fiatalok számára alapított ösztöndíj-programjának jelentőségét, és hozzátette, hogy régóta aktuális volt a kinevezés. 
    Forgách Péter neve nem ismeretlen Magyarországon: a piarista rend alapítójáról elnevezett Calasanctius ösztöndíjprogram életre hívójaként és működtetőjeként sok magyar fiatalnak teremtett lehetőséget, hogy amerikai egyetemek posztgraduális képzésein vegyen részt, vagy amerikai kórházakban tegyen szert szakmai gyakorlatra. Mindeközben a buffalói egyetem közgazdász hallgatóit Magyarországra vitte és viszi tanulmányutakra. 
    A tekintélyes szemészprofesszor az MTI-nek telefonon elmondta: szívmelengető meglepetésként érte, amikor megkeresték őt e megbízatással, és bár eddig is sokféle ösztöndíjprogramot szervezett az anyaország és a Kárpát-medence magyar fiataljainak, még bőven van elképzelése, konkrét terve is új típusú, például robotikával összefüggő ösztöndíjak alapítására, valamint az üzleti és kulturális együttműködés továbbfejlesztésére.
    "Szeretném nemcsak folytatni, hanem bővíteni is azt az ösztöndíjprogramot, amelynek keretében magyar gimnazisták tanulhatnak a híres massachusettsi műegyetem, a MIT nyári kurzusain" - hangsúlyozta az MTI-nek.
    Forgách Péter 1946-ban Gyöngyösön született, és az 1956-os forradalom és szabadságharc után került ki szüleivel az Egyesült Államokba. Apja a második világháború esztendeiben a budapesti nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott és vette ki részét üldözöttek segítésében, mentésében, majd '56-os szerepvállalása miatt elhagyni kényszerült Magyarországot. 
    Forgách Péter a buffalói Calasanctius magyar piarista gimnáziumban kezdte meg tanulmányait, majd az Indiana államban lévő Notre Dame Egyetemen és a georgiai orvosi egyetemen tanult. Először sebészként dolgozott, majd retinasebészetre szakosodott. 
    Amerikai születésű japán felesége - akivel négy gyereket neveltek fel - magyar cserkészcsapatot vezet Buffalóban.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ