RSS Feed

Isten hozott a Majomházban!

Sipos András - 2018. 01. 04. 13:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Isten hozott a Majomházban!

2018. január 8-án mutatja be a Terminál Workhouse „Isten hozott a majomházban” című sci-fi játékát a MU Színházban. A színdarab a túlnépesedett Földön játszódik, ahol a társadalom érdekében globális szinten törekszenek az egyén minden természetes ösztönének és vágyának elnyomására.

Az új rendszer működőképesnek bizonyul, azonban nem mindenki akar annak behódolni. Kurt Vonnegut azonos című novellája nyomán a szövegkönyvet Dancsecs Ildikó és Dömötör Tamás rendező írta, a főszerepben Ullmann Mónika látható.

A világ menthetetlenül túlnépesedett, így a Világkormány drasztikus lépésekkel próbálja megakadályozni a további gyerekek születését: magát az érzéki vágyat törlik el egy tabletta előírásával, amely szedésének elmulasztása súlyos börtönbüntetést von maga után. Emellett speciális szalonokban egyesek kötelezően, mások önként kérhetik azonnali kiiktatásukat a társadalomból – persze a legkényelmesebb körülmények között, az ún. Kisasszonyok gondoskodásában. Akadnak azonban olyanok, akik megtagadják az érzékiség szabályozását, így ösztöneikkel az új társadalmon kívülre rekesztik magukat…

„Örömmel számolhatunk be kedves nézőinknek arról, hogy a FŐMÉRŐ higanyszála ismét egy fokot ment lejjebb az elmúlt fél évben! Azt hiszem, mindannyiunk nevében megköszönhetem a Kisasszonyoknak fáradhatatlan, áldozatos munkájukat, hogy kedvességükkel, megértésükkel és odaadó támogatásukkal a világ legharmonikusabb helyeivé varázsolják a Szalonokat. Ne feledjék: sosem késő ellátogatni az Önökhöz legközelebb eső ÖÖSZ-be, hogy az emberiség érdekében álomra hajtsák fejüket!”

Kurt Vonnegut borongósan komikus negatív utópiája Göncz Árpád fordításában olvasható, ezt a szöveget alkalmazta színpadra Dancsecs Ildikó. A Dömötör Tamás rendezte darabban ellentmondást nem tűrően itat át mindent az uralkodó rendszer agresszív, a legalapvetőbb emberi érzelmeket kisemmiző propagandája. A főszereplő Kisasszonyokat játszó Ullmann Mónika és Gerlits Réka ezen a lepusztított felszínen próbál új emberként viselkedni és menekülni a tabletták szedését bojkottáló, érzékiségre éhes Senkiháziak elől – egészen addig, amíg egyikük valóban szembe nem kerül a leghírhedtebb „fenevaddal”. A találkozás által egymásnak feszül a két radikális eszme és világlátás, az igazságok kusza hálójában pedig lassacskán eldönthetetlenné válik a bűnöző és áldozat egyértelmű beazonosítása. 

A Terminál Workhouse olyan kötetlen színházi csoportosulás, melynek tagjai a legkülönbözőbb módokon és műfajokban valósítják meg közös elképzeléseiket. Eddigi bemutatóik során törekedtek új szövegek és sajátos hangulatú előadások megalkotására és korunkra való reflektálásra. Alkotócsoportjukhoz köthető Tasnádi és Mrozek feldolgozás, több popkult Shakespeare-parafrázis, vagy Baudelaire-szövegekkel kevert Andersen-mese. Az Isten hozott a majomházban a 2018-as év első bemutatójaként ismét egy izgalmas világba kalauzol el minket, melyben a fiktív jövőképen keresztül görbe tükröt tartanak a mai valóság(ok) elé.
 
Pete Crocker, nyomozó: Hajmási Dávid
Nancy McLuhan, Kisasszony: Ullmann Mónika
Mary Kraft, Kisasszony: Gerlits Réka
Idős férfi: Horváth Károly
Billy a költő: Molnár Gusztáv
Produkciós asszisztens: Kovács Zsuzsanna
Jelmez: Makány Márta
Technika: Vella Péter
Fény: Váradi András
Színpadra alkalmazta: Dancsecs Ildikó
Rendező: Dömötör Tamás
 
Az előadás Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/554137714941300/
A Terminál Workhouse Facebook oldala: https://www.facebook.com/Terminálwh/
Előadások:
Január 8. 20:00 MU Színház (bemutató)


Fotó: Terminal Workhouse
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ