RSS Feed

Enyhítenék a drogosok büntetését

Új Szó Online - 2017. 12. 31. 13:02:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Enyhítenék a drogosok büntetését

Valószínűleg pozitív hozadéka lenne, ha kisebb drogmennyiség birtoklása csak szabálysértésnek minősülne, és nem bűncselekménynek úgy, mint jelenleg – idézi Ąubomír Okruhlica, a pozsonyi Drogelvonó Központ igazgatóját

2018-ban kerülhet a parlament elé Lucia ®itňanská (Híd) igazságügyi miniszter törvénymódosítása, melynek elfogadása után egy szál marihuánás cigarettáért többé nem fenyegetne bíróság vagy börtön.

Okruhlica szerint azokban az országokban, ahol részben legalizálták a kábítószer-fogyasztást, nem nőtt a függők száma és nem követtek el több, drogokkal összefüggő bűncselekményt. Csehországban a saját használatra szánt kábítószer birtoklása 2011-től legális, s azóta csökkent a függőséggel kezelt személyek száma. Okruhlica szerint még sikeresebb példa Portugália, ahol a saját használatra szánt kábítószer 2001-től birtokolható legálisan, s tíz év alatt a felére csökkent a függők száma.

A törvény alapfilozófiája, hogy azokat, akiknek gondjuk van a drogokkal, elsősorban gyógyítani kell, és nem börtönbe zárni – véli Okruhlica.

®itňanská készülő törvénytervezetében a marihuána esetében egy gramm lenne a kihágás és bűncselekmény közti határ, a metamfetaminnál 0,2 grammról. Ilyen mennyiségért legfeljebb 165 eurós bírság fenyegetne, viszont, ha az illetőt ismételten tetten érik, már bűncselekményként fogják kezelni az esetet, amiért egyéves szabadságvesztés fenyegeti a tettest. 

.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ