RSS Feed

Szlovénia szombattól bünteti a horvát halászokat

mti - 2017. 12. 30. 12:51:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szlovénia szombattól bünteti a horvát halászokat

Szlovénia bejelentette, hogy szombattól pénzbírsággal sújtja azokat a horvát halászokat, akik a Pirani-öbölben vetik ki hálójukat, és ezzel Ljubljana megkezdi a határvitában született döntőbírósági ítélet végrehajtását.

    Miro Cerar szlovén kormányfő szerdán úgy fogalmazott: Szlovénia a hét végén megkezdi a hágai döntőbíróság határozatának végrehajtását azokon a részeken, amelyek a tengeri határvonalra vonatkoznak, annak ellenére, hogy Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem kíván eleget tenni az abban foglaltaknak.
    Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt, de Zágráb 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki. A hágai nemzetközi döntőbíróság a Pirani-öböl jelentős részét júniusban Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont horvát fennhatóság alá rendelt, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei településeket. Zágráb azonban továbbra is elutasítja a nemzetközi testület határozatát. A döntőbíróság hat hónapos türelmi időt szabott ki arra, hogy a felek elkezdjék alkalmazni a döntésben foglaltakat, a határidő pénteken éjfélkor jár le, a szlovén és a horvát oldal azonban nem jutott közös nevezőre. 
    Miután Miro Cerar bejelentette, hogy Szlovénia szombaton elkezdi végrehajtani a döntőbírósági ítéletet, Horvátország csütörtökön diplomáciai jegyzékben tiltakozott, és azt kérte, hogy Ljubljana tartózkodjon az egyoldalú lépésektől. Andrej Plenkovic horvát kormányfő pedig azt üzente: Zágráb "megvédi azt, ami horvát".
    Szlovénia pénteken diplomáciai jegyzéket küldött Horvátországnak, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a júniusi döntőbírósági ítélet óta a horvát fél 1400 alkalommal sértette meg a tengeri határvonalakat az Adrián, ami azt jelenti, hogy a schengeni határt is megsértette.
    A Vecernji List című zágrábi napilap beszámolója szerint a horvát halászok pénteken még fennakadások nélkül tudtak kihajózni, és Davor Bozinovic belügyminiszter azt reméli, hogy ez a következő napokban is így lesz.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ