RSS Feed

Fritz Sdunek emléke

Mogyorósi Géza - 2018. 01. 11. 8:00:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fritz Sdunek emléke

Még csak hetven esztendős lenne az SC Traktor Schwerin hajdani keletnémet öklözője, Fritz Sdunek. A berlini fal leomlása után többek közt Kovács István, Erdei Zsolt és Balzsaí Károly, valamint az ukrán Klicsko testvérpár sportkarrierjét segítette profi edzőként. Kedveltem ezt a "tökös" germán trénert!

Az egykori NDK-ban a 60-as évektől bunyozó Fritz Sdunek {1947-2014} a rendszerváltás után nyugaton is bizonyította tehetségét. Kovács István, Erdei Zsolt és Balzsaí Károly a zseniális, egykori amatőr ökölvívó irányításával lett világbajnok. A dörzsölt, diplomás tréner három esztendeje, karácsony küszöbén hunyt el. Szerintem kár lenne, ha a magyar sportbarátok elfeledkeznének erről a német szakemberről, aki szerényen-okosan - nem mindig bokszkesztyűs kézzel! - tanítgatta bel- és külföldi "fiait".

A Német Demokratikus Köztársaság hajdani diákolimpiájának verhetetlen sztárja idén még csupán 70 esztendős lenne. Ám a schwerini SC Traktor korábbi ökölvívója, majdani trénere már a felhők felett osztja tanácsait. Ott fent csóválhatta a fejét tavaly, midőn ukrán tanítványa, Vlagyimir Klicsko a teltházas düsseldorfi arénában - 11 év veretlenség után - kikapott ellenfelétől. Sajna a 45 ezer helyszíni drukker sem nyújthatott védelmet a kelet-európai sportolónak. Hiszen az ifjú brit, Tyson Fury kevés esélyt adott a győzelemre Acélkalapácsnak.

De kanyarodjunk még vissza a 90-es évekhez, midőn Sdunek úr a Bayer Leverkusen színeiben Dariusz Michalczewskit a '91-es göteborgi amatőr Eb aranyérméhez segítette. A lengyel félnehézsúlyú pofozógép nem az egyetlen idegenajkú versenyzője volt a német mesternek. Hiszen rövid ideig a holland válogatott edzéseit is sikerrel - világbajnoki ezüst Sydneiben - irányította. Mielőtt a Hanza-metropolisz legendás klubjánál, az Universum Box-Promotion-nál ringbe küldte nevetjeit, hazája szövetségi trénereként is kipróbálhatta magát.

Nekünk magyaroknak persze Sdunek Bá' Koko, Erdei Zsolt és Balzsay Károly felejthetetlen, diadalmas kűzdelmei miatt lehet a kedvencünk. Emlékezetes, hogy az utóbbi srác 2009 elején, Magdeburgban nyert Vb-t, a germán tréner világbajnoki statisztikáját tovább polírozva. Fritz Sdunek családja, barátai, kollégái ekkor már sejtették-tudták, hogy a hatvanas mester egészsége megromlott. Szív- és rákbetegsége ellenére is dolgozott, kűzdött. A Kanári-szigeteken a második infarktus padlóra küldte az aktív bokszolóként közel száz győzelmet arató sportembert. Egy hamburgi klinikán csukta le örökre a szemét - három karácsonnyal ezelőtt.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ