RSS Feed

Turistabakancs

Mogyorósi Géza - 2018. 01. 08. 8:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Turistabakancs

Miközben naponta olvasom a német sajtóban, hogy szárnyal a - hónapok óta csak ügyvezető szövetségi kormánnyal rendelkező - legnépesebb EU-s tagállam gazdasága, addig a friss statisztikák másról (is) árulkodnak.

Az idegenforgalom bajnokaiként emlegetett németek 40 százaléka nem volt üdülni az elmúlt egy évben. Még belföldön sem! Ez azért is meglepő, mert Angela Merkel ügyvezető kancellárnő négy magyarországnyi köztársaságában történelmi mélységben a munkanélküliség. Egyes szakértők már 2020 körül teljes foglalkoztatáshoz közeli állapotot jósolnak az NSZK-ban. Ahol most hiány van programozókból, pékekből, betegápolókból, harangöntőkből - nem vicc! - pedagógusokból. Az Európát elárasztó menekültek ezrei tanulnak új szakmát, honosítják régi végzettségüket, amennyiben elsajátították a német nyelvet. Ám ez csak csepp a tengerben.

Apropó víz! Odahaza az Ostsee a sztár a turisták körében. Magam is a Keleti-tengerben lubickoltam először gyermekkoromban sós hullámok között. A hidegebb Nordsee, vagyis az Északi-tenger szintén kedvelt utazási célpont. Bajország festői tájai, tavai, hegyei, sörei, kolbászai ugyancsak vendégek siserehadát csábítja majd 2018-ban is. Kivéve persze a valamilyen okból nem vakációzó bő harminc millió germánt! Hm. Fogadjunk, hogy Orbán Viktor is bumerángként tér majd vissza barátaihoz a konzervatív régióba! 

Jómagam eddig két tucat alkalommal nyaraltam-teleltem Spanyolországban, jobbára az ibériai szigeteken. Főleg németek, angolok, hollandok, oroszok társaságában. A határon túl üdülők zöme mostanában is Dél-Európát imádja. A spanyol királyság mellett Itália, Franciaország a sztár. Meg Ausztria, miközben hazánk nincs ott a tizes germán turisztikai toplistán - momentán. Ott van viszont a lanyhuló idegenforgalommal büszkélkedő Törökország, a migráns invázióval, pénzügyi krízissel viaskodó Görögország és a méreg drága Skandinávia. (Oslo felé hajózva ősszel, úgy kettőezerötből /Ft./ ittam egy korsó sört, tudom miről beszélek...) A Közel-Keletet, Észak-Afrikát a terrorveszély miatt kerülik el a 83 milliós Németország polgárai, akik már az USA-ba is ritkábban reppennek át az óceánon. A bolygónk leghosszabb nyakkendőjű, legszebb hajú elnöke januári beiktatása óta nem tette népszerűbbé az Egyesült Államokat! Ki érti ezt?

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ