RSS Feed

Bécsi nyugdíjaskeringő

Csontos Tibor - 2018. 01. 18. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bécsi nyugdíjaskeringő

A bécsi nyugdíjasok elmondhatják, igazán kellemes szépkorúnak lenni ebben az egyszerre szépkorú és nagyon is modern városban. Bécs vezetése rendre bedob valami olyasmit a köztudatba, ami széltében-hosszában tágítja az ott élők komfortzónáját, kellemesíti közérzetüket, hangulatukat. S ez alól az osztrák fővárosban élő nyugdíjasok sem kivételek. Mondják is, hogy más tartományokból is szívesen költöznek ide a szépkorúak.

Bécs Város például időskorúakért felelős megbízottat is foglalkoztat, akinek feladata, eladatom az, hogy a bécsi idősek ügyeinek képviseletében közvetítő szerepet töltsön be a társadalom, a város és a politikai vezetés között. Tavalyi adatok szerint Bécs 1.8 milliós lakosságából mintegy háromszázezren hatvanöt év felettiek, akik között alkalmanként elégedettségi felmérést végeznek. Legutóbb például kiderült, hogy a bécsi idősek 94 százaléka nagyon elégedett az orvosi ellátással, 87 százalékuk nagyon vagy nagyrészt elégedett a lakókörnyezetükben meglévő bevásárlási lehetőségekkel, 90 százalékuk ugyanígy vélekedik a környezetükben található parkok, zöldfelületek nagyságáról, ápoltságáról, 95 százalékuk nagyon elégedett a tömegközlekedéssel, 80 százalékuk a lakóhelyük közbiztonságával.

Bécs városának nagyon nagy összeg áll a rendelkezésére az idősek ellátására, amit kiegyensúlyozott rendszerben használnak fel. A szociális, gondozási juttatásoknak hét fokozata van, a gondozási pénz nagysága attól függ, kinek mire van szüksége, ennek a támogatásnak a nagysága havonta 154 és 1655 euró közötti. Az összeg megállapításához orvosi véleményre van szükség. Ha valakinek túl kevés a nyugdíja, a szociális ellátással foglalkozó hivatalok kiegészítik az összeget. 

Ha egy nyugdíjas ápolásra, gondozásra szorul, a jövedelmétől függően ápolási pénztámogatással segítik, ha ezt a költséget egyedül képtelen vállalni, Bécs városa fizeti az ápolást. Ausztriában a munkáltatótól függően a nyugdíjkorhatár a nőknél 60, a férfiaknál 65 év, amit ha valaki elért, de szeretne tovább dolgozni, megteheti. A nyugdíjak megállapításánál a biztosított hónapok számítanak, ha ez kevés, a nyugdíj is kevesebb lesz. Bécs város vezetése szociálisan érzékeny, igaz, ez is a politikával függ össze, de hát hol nem az? – mondhatnánk. 

Ezzel együtt ez a város mindig is szociáldemokrata volt és felépített egy jól működő szociális rendszert. A rászorultak támogatást kapnak, amire a városnak sok lehetősége is van. A városvezetés arra törekszik, hogy a nyugdíjasok megfelelő körülmények között, jól élhessenek, hogy testben, lélekben és szociálisan is karban tartsa őket. Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ