RSS Feed

Verscseppek

Csontos Tibor - 2018. 01. 13. 8:00:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Verscseppek

Januártól verseket olvashatunk az egyik ásványvízmárka palackjain. Az ásványi anyag tartalom kötelező felsorolása mellett Kisfaludy Károly, Garay János, Krúdy Gyula sorai ékesítik majd e címkéket. Az ötlet meglepő, de mindenképpen elismerésre méltó. Tekintsünk el a kezdeményezéshez tapadó üzleti megfontolástól, gondoljunk csak arra, mennyi fogy például verseskötetekből, soha rosszabb népszerűsítését a verseknek, az irodalomnak! Most már csupán azon kellene eltöprengeni, miként lehet majd mindezt továbbgondolni, továbbfejleszteni.

Ezúttal talán bocsánatos bűn néven nevezni legalább egyszer – a színtiszta reklámozás minden szándéka  nélkül -  a terméket, amely az új esztendőtől eleddig szokatlan címketartalommal kerül majd az üzletek polcaira. A Theodora ásványvízről van szó, amelynek címkéjére a  Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. ötlete nyomán közönségszavazás után kerülhet Kisfaludy Károly Messze fénylik a Balaton, valamint Garay János Balatoni költeményének egy-egy részlete és Krúdy Gyula Balatoni szívhalászat (Nyári romantika című novellájának néhány sora. Természetesen nem véletlen, hogy mindhárom opusz a Balatont idézi, hiszen az említett ásványvíz lelőhelye a Balaton-felvidék. 

Örüljünk a poémás vízcseppeknek, hiszen oly kevés verset olvasunk, legyen ez a kezdeményezés például a közszolgálati csatornákból száműzött Vers mindenkinek különleges kiadása, amely bizonyára sokakhoz eljut majd. Két tizenkilencedik századi költő négysorosát és a gordonkahangú Krúdy két novellamondatát olvashatjuk majd, melyek nem csupán „a csavarzáron vagy a palack nyakán feltüntetett időpontig” őrzik meg minőségüket”. S miután a természetes ásványvíz a legtisztább élelmiszer, a líra pedig a lírikus érzelmeinek esszenciája, legtisztább foglalata, szerencsés találkozása ez üzletnek és irodalomnak. A Balaton ihlette ásványvíznek és a Balaton ihlette irodalomnak. Az ötlet arról is vall, hogy egy kereskedelmi cég – követendő példaként - elkötelezte magát az irodalomnak. 

Nem tudom, kelendőbb lesznek-e a verses vízcseppek, de a mi szempontunkból talán fontosabb, hogy „elfogyaszthatjuk” majd a verseket is, igaz, nem egy kötetet lapozva, hanem PET-palackon olvasgatva. Talán még az is megtörténik, hogy éppen ennek nyomán valaki utána keres Kisfaludynak, Garaynak, Krúdynak. Mindenesetre a szekszárdi borászok eltöprenghetnek azon, hogy miért nem nekik jutott eszükbe valami hasonlót rávinni a palackjaik címkéjére. Garay János ugyanis Szekszárdon született, s a Szegzárdi bordal című poémát is magáénak tudhatja. Persze, pánikra semmi okuk, ott van még nekik Szekszárd másik szülötte, Babits Mihály.

S még valami. A szavazásra való buzdítással együtt az ásványvizes cég arra kérte a szavazókat, hogy írjanak rövid verset arról, nekik mit jelent a balatoni táj. A legjobb vers kiválasztásában a Kultúrpart online kulturális magazin szerkesztőségétől kaptak szakmai segítséget. . A zsűri által legjobbnak ítélt mű szerzőjének, Nagy Szandrának is ott lesz a címkéken a versrészlete a három klasszikusé mellett. Egyébként pedig, ha már ennek az ásványvíznek a fogyasztói kívülről fújják majd a címkeverseket, jöhetnek négy új poéma verscseppjei. Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ