RSS Feed

Oroszország a téli olimpián: semleges zászló alatt?

mti - 2017. 12. 06. 13:19:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Oroszország a téli olimpián: semleges zászló alatt?

A jövő keddi oroszországi Olimpiai Gyűlés dönt arról, hogy az orosz sportolók semleges indulóként részt vesznek-e a phjongcshangi téli játékokon - jelentette ki kedd éjjel Moszkvában Mihail Gyegtyarjov, az Állami Duma (az orosz parlament) alsóháza testnevelési bizottságának elnöke. Nincs egyetértés az az orosz sajtóban és sportvilágban abban a kérdésben, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának döntése nyomán elinduljanak-e semleges zászló alatt az orosz sportolók.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden Lausanne-ban úgy határozott, az orosz sportolók csak semlegesként, olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban a februári téli játékokon, az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) pedig felfüggesztette, amivel egyben kizárta a testületet a dél-koreai seregszemléről. 
 
Jevgenyij Szljuszarenko, a championat.com sportportál főszerkesztő-helyettese az RBK című gazdasági lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a részvételről valószínűleg "az ország vezetése fog dönteni".
    "Az Orosz Olimpiai Bizottság, meg a többi sportfunkcionárius úgy reagál, ahogy akar, de dönteni nem ők fognak, hanem tudják ki" - nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökre célozva Szljuszarenko.
    "Az orosz kormánynak nincs formális eszköze arra, hogy hatást gyakoroljon azokra a sportolókra, akik semleges zászló alatt akarnak szerepelni. Tekintettel arra, hogy a sporttörténetben nem kevés példa volt arra, hogy sportolók semleges zászló alatt szerepeltek, az orosz hatóságok aligha fogják ebben megakadályozni saját állampolgáraikat, mert ez bírósági ügyeket és újabb nemzetközi botrányt vonhat maga után" - mondta az RBK-nak Tyimur Hutov, az MBS Law Firm ügyvédi iroda vezetője.
    
A championat.com-on egyébként közvetett nyilatkozatháború alakult ki az orosz jégkorongsport óriásai, többek között Alekszandr Ovecskin, a Washington Capitals orosz csapatkapitánya és Borisz Mihajlov kétszeres szovjet-orosz olimpiai bajnok között. Amíg Ovecskin "megalázónak" minősítette a NOB határozatát és a semleges zászló alatti indulás ellen foglalt állást, addig Mihajlov, aki szintén nem ért egyet a döntéssel, az olimpiai részvételre buzdított.
    A szerdán közölt sajtónyilatkozatok szerint az orosz sportvilág nagyjai között nincs egyetértés abban a kérdésben, hogy a nemzeti büszkeséget kell-e előnyben részesíteni, avagy azt, hogy az olimpia a sportolói pályafutás csúcsa, amitől nem szabad megfosztani a "tiszta" sportolókat, és akikről zászló és himnusz nélkül is tudja mindenki, hogy kit képviselnek. Egyébként többen is úgy vélekedtek, hogy a NOB döntése politikai indítékú volt és rámutattak, hogy az éppen orosz elnökválasztás előtt történt.
 
A Szport-Ekszpressz arra hívta fel a figyelmet, hogy a NOB több szempontból is példátlan döntést hozott. A lap szerint mindeddig egyetlen ország olimpiai bizottságát sem függesztették fel, és egyszer sem szerepeltek a versenyzők "olimpiai sportoló valamilyen országból" státusban - bár kétségtelenül voltak menekültek és semleges színekben indulók.
    "Mi több, soha nem volt még (és valószínűleg nem is lesz) "olimpiai csapat Oroszországból" elnevezésű csapat" - hangzott a kommentár.
    A sportlap "nagyon keménynek" és egyes részleteiben "megalázónak" nevezte a NOB határozatát, de elismerte, hogy a testület elnöke nyitva hagyta Oroszország előtt az ajtót.
    A Kommerszant című gazdasági lap szerint a téli sportok olyan fiatal orosz szupersztárjai, mint Jevgenyija Medvegyeva műkorcsolyázó, Szergej Usztyugov sífutó, vagy Roman Repilov szánkós, akik az életkorukból adódóan nem érintettek a doppingolási rendszerben, minden bizonnyal meghívást kapnak majd az olimpiára.
    A Novaja Gazeta című független lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság jogainak helyreállítása csak abban az esetben lehetséges, ha mind a sportolók, mind a sportvezetők maradéktalanul betartják majd a szabályokat. Az újság állásfoglalása szerint azonban amíg ehhez az első csoport esetében nem fér kétség, addig a másodikéban "teljesíthetetlen a feladat", hiszen éppen a tisztségviselők tevékenysége "vezette Oroszországot a szégyenoszlophoz, az olimpiai mozgalmat a mély válsághoz, az orosz társadalmat pedig a megosztottság elmélyüléséhez". 

A kommentár rámutatott, hogy a tagadás, a felelősök rejtegetése és az a változatlan retorika, amely a Nyugatot kettős mérce alkalmazásával vádolta meg, eredménytelem maradt.
    "Nehéz arra számítani, hogy az oroszországi hatalom megengedi majd a tiszta sportolóknak, hogy önállóan döntsenek arról rész vegyenek-e vagy nem a játékokon" - írta a Novaja Gazeta, emlékeztetve arra, hogy a kormányzat több szintjén sokszor elhangzott már, hogy "megengedhetetlen" semleges zászló alatt elindulni.
    "Az engedély egyet jelentene a gyengeség megnyilvánulásával, a megaláztatásba való belenyugvással és a vádak elismerésével, amelyeket az orosz fél jogellenesnek, valamint az általánosan elfogadott jogi és etikai normákkal ellentétesnek tart" - állt a cikkben, amely nem zárta ki, hogy azokat, akik szemben kívánnak majd menni az árral "árulókként" fogják megbélyegezni.

Az orosz médiumokban megszólaló orosz honatyák többsége amellett foglalt állást, hogy a sportolók ne utazzanak el Dél-Koreába. Gyegtyarjov és a többi politikus azt követően nyilatkozott erről, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága úgy határozott, az orosz sportolók semlegesként, olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban a februári téli játékokon, az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) pedig felfüggesztette, amivel egyben kizárta a testületet a dél-koreai seregszemléről.
    A december 12-i orosz Olimpiai Gyűlésen a volt nemzeti csapat tagjelöltjei, a szövetségek vezetői és az edzők vesznek majd részt. 
    Gyegtyarjov az OKR felfüggesztését "az orosz társadalom megosztására irányuló kísérletnek" minősítette, és azokat az ukrajnai beavatkozás miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedésekhez hasonlította.
    Ivan Melnyikov, a duma alelnöke szerint a semleges zászló alatti részvétel nem lenne korrekt azokkal az orosz versenyzőkkel szemben, akiket korábban minden bizonyíték nélkül eltiltottak az olimpiától és a sporttól.
    "Az orosz sportolók totális üldöztetésének célja Oroszország és az egész népünk megalázása. Minden mai, elképzelhetetlenül kegyetlen döntés ennek a politikának a része" - mondta Melnyikov. 
    Az alsóház egy másik alelnöke, Igor Lebegyev az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) felfüggesztése miatt a téli olimpia bojkottjára szólított fel és szintén "megaláztatásról" beszélt. Oroszország nélkül ez nem olimpia lesz, mert Oroszország az egyik fő esélyes minden éremre, bármelyik sportágban - nyilatkozott. 
    "A zászló az a dolog, amelyért egy sportoló küzd az aranyéremért. A zászló az, amit a sportoló a feje fölé emel, ha kiharcolta az olimpiai aranyat, ezüstöt, vagy bronzot" - tette hozzá.
    Pjotr Tolsztoj az alsóház egy harmadik alelnöke elfogadhatatlannak nevezte a nemzeti zászló nélküli olimpiai szereplést, indoklása szerint azért, mert Oroszország "sportnagyhatalom". Hangsúlyozta, hogy az orosz sportolók "nem fognak vezekelni" Thomas Bach NOB-elnök előtt. 
    Franc Klincevics, a Szövetségi Tanács (felsőház) védelmi bizottságának első elnökhelyettese szintén nem értett egyet azzal, hogy az orosz sportolók ne orosz zászló alatt szerepeljenek. Szavai szerint egy nagyhatalomnak nem illik "inkognitóban" kiutaznia az olimpiára. 
    Az Eho Moszkvi rendszerbíráló rádió hírösszefoglalójában emlékeztetett rá, hogy egy korábbi nyilatkozatában Vlagyimir Putyin elnök is "megalázónak" nevezte azt a lehetőséget, hogy Oroszországnak semleges lobogó alatt kelljen majd szerepelnie az olimpián.
    Jelena Vjalbe, az orosz sífutók szövetségének elnöke úgy vélekedett, minden sportolónak magának kell eldöntenie, hogy elutazik-e Phjongcshangba. Vjalbe bevallotta, hogy "sokkolta" a NOB döntése. 
    Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai rúdugró bajnok és háromszoros volt világbajnok, Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) ellnőrző tanácsának elnöke szavai szerint Oroszország nélkül "sánta" lesz az olimpia. Mint mondta, a NOB döntése nem volt váratlan, de ő mégis abban bízott, hogy a "tiszta" sportolóknak megengedik a saját zászló alatti szereplést. 
    Jolanda Csen volt atlétikai világbajnok arra figyelmeztetett, hogy a bojkott-felhívások miatt az Olimpiai Charta értelmében akát két ciklusra is eltilthatják Oroszországot.
    Pavel Kolobkov orosz sportminiszter egyelőre csak annyit mondott, hogy Oroszország várja azokat a hivatalos dokumentumokat, amelyek alapján a NOB végrehajtó bizottsága meghozta döntését. Szavai szerint részletes kommentár csak a dokumentumok ismeretében adható. 
    Alekszandr Zsukov, (OKR) elnöke Lausanne-ban egyebek között azt is hangsúlyozta, hogy a NOB visszavonja az OKR ellen bevezetett retorziókat, ha a phjongcshangi olimpiai orosz szabálysértések nélkül zajlik le. Mint mondta ebben az esetben visszavonják az orosz sportolók ellen bevezetett szankciókat és vizsgálatokat. Az Interfax hírügynökség jelenése szerint Zsukov bocsánatot kért a NOB-tól a doppingellenes előírások megsértéséért.


Fotó: kisalfold.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ