RSS Feed

Karácsony a Spreenél

Mogyorósi Géza - 2017. 12. 06. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Karácsony a Spreenél

Tavaly december 19-én csapott le a terror Közép-Európa legnépesebb városára. Nyugat-Berlin szívében, a Vilmos császár nevét viselő romtemplom körül megrendezett, hagyományos karácsonyi vásár forgatagába rohant bele egy kamion. Ma is fáj!

Békés ünnepekre vágyunk itt a 3,7 milliós, multikulti metropoliszban, ahol egy esztendővel ezelőtt aratott a halál. A lopott, fekete, lengyel rendszámú teherjármű terrorista sofőrje egy tucat ember életét oltotta ki. Sok volt a sebesült is 2016 decemberében. A piros mécsesek lángja azóta sem hunyt ki. Meghalt viszont a tunéziai merénylő, akit röviddel az aljas akció után olasz rendőrök tettek ártalmatlanná.

November végétől a Spree-cityben mintegy nyolcvan kisebb-nagyobb "Weihnachtsmarkt" várja a főváros polgárait, vendégeit. Igaz a nürnbergi, drezdai karácsonyi vásárok híresebbek, mint a berliniek. Ám ez a hánytatott sorsú - 28 évig fallal kettészelt - német település precíz barométerként mutatja az európai történelem 20.-21. századi változásait. A tavalyi terror helyszíne mellett autózva feldíszített fabodékat, méretes tűlevelűeket és hatalmas betontömböket láttam. Decemberben a szokásosnál is bonyolultabb lesz áru utánpotlással ellátni a kereskedőket, mert szinte minden teherkocsi, kamion gyanús és rossz emlékeket ébreszt.

Perceken belül kiderül, hogy van-e kedvük - bátorságuk - a bel- és külföldi vendégeknek a romtemplomnál, a Chralottenburgi kastélynál, az Alexon és a több tucatnyi ünnepi piacon forralt bort hörpintve ajándékra vadászni, bámészkodni? Berlin - úgy érzem - nem heverte még ki a traumát. S az a tény, hogy tíz héttel a Bundestag választások után is csak átmeneti kormánya van Németországnak azt jelzi, hogy egyfajta bizonytalanság légköre uralkodik Európa szívében. A fokozott rendőri jelenlét sem feledtetheti, hogy (nem csak) Berlin hangulatváltozáson ment át az elmúlt esztendőkben. Az öreg kontinens stabilnak hitt bástyáján bizony komoly repedések vannak. A társadalom is megosztott. Ezt tükrözi egyebek mellett, hogy a 709 fős új Bundestagban két, erősen jobbra húzó párt is frakciót alakíthatott e hetekben.

A szövetségi parlamentbe négy évnyi szünet után visszakerült ellenzéki liberálisok (FDP) és a Németországnak alternatívát kínáló AfD csak mélyítik az árkot a választók között: elemzők szerint sikerükbe a migráns kérdés durva tematizálása, a „kemény válaszadás” ígérete is belejátszott. Persze a nemzetközi turizmusban világbajnok németek nem hülyék – a többség nem dől be az idegenellenes félelemkeltésnek.  Az FDP és az AfD 2018 küszöbén a Merkel-korszak gyors lezárásán dolgozik. S az elhúzódó kormányalakítás a malmukra hajthatja a vizet. A szeretet ünnepe közeledtével Berlinben, Brüsszelben, Párizsban, s talán Budapesten is egyes politikai körök kételkednek abban, hogy a kancellárnő a posztján marad 2021-ig.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ