RSS Feed

Parasztkenyér rendel!

Csontos Tibor - 2017. 12. 12. 8:59:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Parasztkenyér rendel!

Nem mondom, alaposan meglepődtem, midőn egy észak-magyarországi kis községből arra kértek, vinnék-e nekik legközelebb olyan igazi, nagy, kerek, kelesztett parasztkenyeret, mindegy, mennyibe kerül, csak legyek szíves beszerezni Budapesten. Azt olvasták ugyanis, hogy ez és ez a fővárosi péküzlet hálózat éppen ilyet árul. Ki gondolná, hogy napjainkban falusi környezetbe éppen egy nagyvárosból kell vinni olyan igaz, nagy, kerek, kelesztett parasztkenyeret? Lehet, hogy készülnöm kell a parasztsonkák, a parasztkolbászok beszerzésére is.

Ma már legfeljebb a skanzenek, a múzeumfalvak kemencéiben sütnek ízletes, kelesztett parasztkenyeret, ami a jelek szerint élővé és fogyaszthatóvá tett múzeumi tárgynak számít. Ha a falusi portákon akad is néhol kemence az udvaron, az csupán a nyári társasági összejövetelek helyszínének számít, s legfeljebb a bográcsozást, a grillezést, a tárcsázást egészíti ki. A mai falusi életmódból eltűnt a paraszti kultúra a hagyományos kenyér- és kalácssütésével együtt. A falusi portákról már eltűntek a kemencével egybeépített nyári konyhák is, az új építésű házakban ugye, már amerikai konyha van, benne olykor mini kenyérsütő géppel. Az említett településen a helyi boltos kenyérgyári termékeket rendel a közeli kisvárosból, s miután a szomszédban ott van kelet-szlovákia, az ottani egyik pékség mozgóboltja hetente kétszer átjön a határon és árulja az előre szeletelt zacskós kenyeret. Ami egyébkén meglepően jó. Kelesztett tésztából készítik.

De hát mégsem malomkerék nagyságú. Mert végül is az az igazi.Amikor az ember magához öleli és lekanyarint belőle egy hatalmas karéjt, az már önmagában különös élmény. Egy ilyen karéjt megkenni a legfinomabb házi disznózsírral, és azt elmajszolni, vagy éppen ezzel a kenyérrel tunkolni a pörkölt szaftját... Tovább is van, írjam még? Azt viszont tapasztalom, hogy a vásárlói tudatosság már egyre inkább megjelenik a kenyérválasztásban is, sokan keresik a kelesztett termékeket, a teljes kiőrlésű pékárut, az igazi rozskenyeret és a többit. Drágábbak, persze, de egészségesebbek. Mondják, az adalékgyártók az élelmiszeripar nagyurai. Nem elég, hogy jórészt gyengébb minőségű lisztből sütnek kenyeret, de ott vannak bennük a csomósodás- és nyúlásgátló adalékok, az extra glutén. 

S mindemellett ott vannak a természetes kovásszal készült ízletes kenyerek. A minőség garanciái, a hajdani parasztkenyerek mai leszármazottai. A "tanyasi" tojás, a "tanyasi" tyúk már egyfajta márkajelzés, a természetesnek tartott élelmiszerek szinonimái. Nem biztos, hogy köze van hozzá, de árulkodó, hogy a magyar tanya is bekerült a hungarikumok közé, kezdetben csupán a Magyar Értéktárban jegyezték, jelezve, hogy a magyar tanya Európában egyedülálló gazdálkodási forma. Óvatosan tesszük hozzá, ez a gazdálkodási forma nyugat-.európai országokban is fellelhető, csak éppen nem tanyának hívják. 

A fenti gondolatfutamot elindító malomkerék kenyérnek olyan nagy sikere volt ama kis községben, hogy már most megkérdezték, vinnék-e belőle a karácsonyi ünnepi asztalra is....Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ