RSS Feed

Megállás nélkül támadnak a paraziták

M. A. - 2017. 11. 29. 8:00:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Megállás nélkül támadnak a paraziták

A klímaváltozás és a paraziták kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően a hagyományos értelemben vett parazitaszezon kezd eltűnni, és a téli időszakban sem csökken az élősködők száma. Éppen ezért fontos, hogy a négylábú kedvenceket egész évben védjük a külső paraziták ellen.

Az egyre melegedő klíma mellett hazánkban az áradások számának növekedése is táptalajt ad az egyre gyakrabban előforduló vérszívó inváziónak.A Közép-Európában élő 100 szúnyogfaj közül minden tizedik okozhat az emberre és állatokra egyaránt veszélyes megbetegedést.

„Annak ellenére, hogy a bolhák nem kedvelik a tartósan 3 Celsius-fok alatti hőmérsékletet, kiválóaz alkalmazkodóképességük, a kullancsok pedig a kellő nedvességtartalom mellett az extrém hőmérsékletet is jól tűrik. A kullancsok általában a cserjékről, fűszálakról, aljnövényzetből másznak fel a kisállatokra, még az enyhe téli időjárásban is. A veszély csak tartósan száraz és 0 Celsius-fok alatti hőmérséklet esetén mérséklődik, de ekkor sem kizárható a jelenlétük. Így a külső parazitaszezon nem szűkíthető le a nyári hónapokra, az őszi és téli időszakis számos veszélyt jelent. A kisállatok külső parazita elleni védelméről az egész év során gondoskodni kell” – hívja fel a figyelmet az MSD Animal Health szakértője.

Ahogy a kullancsok, úgy a bolhák is rendkívül alkalmazkodóképesek, még a téli hideg sem pusztítja el minden esetben a petéket, gyakran a fagypont alatti hőmérsékletet is túlélik. Az ideális körülményekre várva, a bolhalárvák akár fél évig is képesek életben maradni mielőtt kifejlődnének, a fejlett példányok pedig a kutyák és macskák bundájában keresnek menedéket a téli hideg ellen.

Egy nőstény bolha naponta 40-50 petét is rakhat, és a petékből akár 20.000 új bolha is kifejlődhet. A teljes kifejlettséget - a külső hőmérséklet függvényében - 1-6 hónap alatt érik el. A közlekedés sem jelent nekik gondot, hiszen testüknél 110-szer hosszabb távolságra is képesek elugrani, ami megfelel annak, mintha egy átlagos felnőtt átugrana egy 30 emeletes épületet. Ugyanakkor tévhit, hogy a háziállatok más kutyától vagy macskától lesznek a leggyakrabban bolhásak.


Fotó: - a -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ