RSS Feed

Amerika legjobb kézműves sörei

Zoch Tímea - 2017. 11. 27. 17:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Amerika legjobb kézműves sörei

Olly Smith a többszörös díjnyertes sör-és borszakértő ismét útra kel, hogy beutazza, és végig igya az Egyesült Állomokat, és bemutassa a legjobb kézműves söröket Amerika-szerte. A Travel Channelen hétfőnként látható „Olly Smith: A sörök útján” 2. évadban többek közt bikaherés sört kóstol, Houstonban meglátogatja az ikonikus sörösdoboz házat, Arizonában pedig megismeri a fügekaktuszsört.

Az „Olly Smith: A sörök útján” első évadában a szakértő tavaly már beutazta az USA felét, hogy megkóstolja a legjobb helyi kézműves-söröket – most sort kerít az Államok másik felére is. Coloradóban az egyik sörfőzdéhez csak vadvízi evezés árán jut el, majd az elsőként megalapított denveri sörfőzdében, a Wynkoopban kipróbálja a fánkos és a bikaherés sört is.
 
Ezután Texas állam következik, Houstonban meglátogatja az ikonikus sörösdoboz házat (lényegében sörösdobozokból épült, és azok is díszítik – ma múzeum), amely egy, a sörök iránt igazán elkötelezett ember munkája. A texasiak igen invenciózusak a sör felhasználásban is: a Bone Daddy’s étteremben például a csirkét sörös doboz felett főzik puhára, a hőség ellen pedig többek közt sörturmixszal és sörfagylalttal védekeznek. Olly itt elkészíti saját sörét kedvenc hozzávalóival: almával, bodzával és mézzel

 Arizonában fügekaktusztból készült sört kóstol, majd a Camp Verdébe megy, ahol a helyi gazdálkodók épp görögdinnyét szüretelnek, hogy ebből készíthessenek sört.  Olly ezután Portlandbe utazik, az Oregon Sörfőző Fesztiválra, hogy onnan a partmenti Seaside Sörfőzdébe látogasson, amely a város régi börtönében kapott helyet. Végül a Mount Angel kolostorba megy Martin Testvérrel, aki a Bencés Sörfőzde megalapítója. 

Ezenkívül bemutatja San Diego hihetetlen kézműves-sör kultúráját a 30th Street-en, közismertebb nevén a Beer Boulevardon. (Sör Sugárút), majd a Pizza Portba megy, ahol a pizzát és a sört kombinálják, így teremtve meg a tökéletes tengerparti sörözőt. Egy hosszú helyi sörtúra végén a Lost Abbey-ben köt ki, amely a belga sörökre specializálódott. Olly besegít a tulajdonosnak egy barackos sör elkészítésében.

Az új sörös műsor apropóján 10 érdekességet gyűjtöttünk össze a sörről.
1. A sörivás időbeli világrekordját Guinness Világrekordok Könyve szerint a pennsylvaniai Steven Petrosino tartja, aki 1977-ben 1 liter sör 1,3 másodperc alatt ívott meg. 

2. A legtöbb teli egyliteres söröskorsót a bajor származású ausztrál étteremtulajdonos, Reinhard Wurtz szolgálta fel. Összesen 20 korsó sört, azaz közel 50 kg cipelt kb 40 méter hosszan egyszerre. 

3. 1814-ben valóságos sör-árvíz volt Londonban, amikor megrepedt egy óriási, sört tartalmazó tartály. 400 000 gallon, azaz közel 1,5 millió liter sör árasztotta el a környékbeli utcákat. 

4. 4. Az egyiptomi piramisok építői sört kaptak fizetségül. Az ottani sört árpakenyérből készítették és datolyával ízesítették, így meglehetősen tápláló volt a munkások számára.

5. A sörök többségének alkoholtartalma 0% és 7% között mozog A világ legerősebb söre a Brewmesiter által gyártott „Snake Venom” (Kígyóméreg”), mely alkoholtartalma eléri a 67,5%-ot. 

6. Nem hivatalos adatok szerint a világ legdrágább söre a belga „Vielle Bon Secours”, a maga 1000 dolláros árával. 

7. A legtöbb sör Csehországban fegy el. Egy japán sörgyár felmérése alapján az egy főre jutó átlagfogyasztás 142 liter évente. Őket a Seychelle-szigetek követi 114 literrel, ebben nagy szerepet játszik a meleg időjárás és a sok vakációzó. A harmadik helyen Ausztria (104 liter), míg a negyediken Németország áll (104 liter). A magyarországi sörfogyasztás 2016-ban 6,1 millió hektolitert tett ki. 

8. A sörfogyasztás pozitívan is hat az egészségünkre. Kutatások szerint a sör segíthet a vesekő megelőzésében csonterősítő hatása is van

9. A hagyományok alapján magyar ember sörrel nem koccint.. A legenda szerint az osztrákok sörrel koccintva ünnepelték az aradi vértanúk kivégzését, és magyarok ezen felháborodva alakították ezt a tradíciót. Történészek szerint ennek nincsen írásos nyoma, és az osztrák tiszteket is megdöbbentette a tábornokok kivégzése, nem ünnepelték azt. Hermann Róbert történész szerint „Elképzelhető, hogy a borkereskedők találták ki, hogy hazafias színben tüntessék fel a bor fogyasztását szemben a sör fogyasztásával.” 

10. Ha nagyon aggódsz azon, hogy kiürül a poharad és elfogy a söröd, azt jelenti, hogy súlyos cenosillicafóbiától szenvedsz. 

„Olly Smith : A sörök útján” hétfőnként dupla résszel 20:00 és 20:30-kor a Travel Channelen.


Fotó: travelchannel.co.uk
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ