RSS Feed

Ki fizeti ki a nyugdíjamat?

Dalia László - 2017. 11. 28. 8:00:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ki fizeti ki a nyugdíjamat?

Már több bulvár lap is cikkezett, hogy több szórakoztató művésznek kevés a nyugdíja. S leginkább a könnyűzenéből hoztak példákat, Koós (67 ezer)Zalatnay (56 ezer), Demjén Rózsi (48500), Nagy Feró (42.600). Közülük többen meg is szólaltak, s állították, hogy az ORI fizetett levont nyugdíj járulékot, csak aztán elsikkaszthatta. Ám mint kiderült, nem voltak munkaviszonyban az Országos Rendező irodánál, így az után nem jár nyugdíj.

Tényleg rosszul hangzik egy 42 ezres nyugdíj, de a nagy kérdés, hogy jár-e több. Mert hát a nyugdíjkassza nem bemondásra működik. Az Országos Nyugdíjbiztositási Főigazgatóság szerint 1975 és 1992 között, mint "munkaviszonyban nem álló előadóművész" fizethettek volna be járulékot és 1992 óta pedig egyéni vagy társas vállalkozóként. Utóbb Nagy Feró, aki egyszer ugyancsak panaszkodott a nyugdíjára, vissza is vonult és azt nyilatkozta, keres ő annyit, vannak még fellépései, hogy abból megéljen. Így igaz. És az a zenész, aki egyetlen Budapest Aréna koncerttel annyit keres, mint más tíz év alatt, s még más koncertjei is vannak, aligha állhat elő a nyugdíj céduláját lobogtatni. Persze, ők vannak kevesebben. Ám a többség még ma is fellép, ha nem koncerten, akkor ünnepségeken, bulikon, falunapokon, tehát nem annyira rossz a helyzet, mint amennyire látszik, de most tekintsünk el az alkalmi fellépésektől, s gondoljuk át, mi jár a fejükben.

A bulvár lapok leginkább akkor veszik elő a művész-nyugdíj témát, amikor nincs más hír. Ám aztán gyorsan visszavonulnak, mert  a kommentek bizony nem túl együttérzőek, sőt inkább nagyon is durvák. Mert hát az emberek tudnak számolni, s hála a sajtónak, értesülnek a gázsikról is. Legutóbb több tucatnyi kommentet olvastam, amelyben le is írták, hogy aki már-már luxus színvonalon él, vagyis háza, nyaralója, hajója van, az keresett annyit, hogy félre tegyen és most ne az államtól kérjen nyugdíjemelést. 

Több muníció kéne, hogy vitatkozni tudjak, hiszen magam is tudom, hogy jártak a  régi világban haknizni az énekesek, színészek, zenekarok, humoristák, amikor még adó sem volt. Volt olyan társaság, amely egy nap alatt három művházban is fellépett. Aki nem szórta el a tekintélyes gázsikat, vehetett magának autót, nyaralót és vitorlást is. És ha gondolt a jövőre, akkor be is fektetett néhány milliót vagy vállalkozásba fogott, éttermet, trafikot vagy éppen hangszerboltot nyitott.

A művész lobbi elég hangos volt, így Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamenthez, amely bevezetné a művészjáradékot a 65 éven felüli, kiemelkedő életpályát befutó művészek számára. A művészjáradékkal a mindenkori minimumnyugdíj 4,25-szörösét (121 ezer forint) kapnák meg az érintettek, pluszban. A juttatás viszont nem járna automatikusan, a  Kossuth-díj mellett 19 díjat sorolnak fel mindenféle művészeti ágból, akiknek birtokosai részesülhetnek a pluszpénzből, továbbá a kiváló és érdemes művészek. 

Koós János kiakadt, amikor megtudta, hogy ő ebből sem kapna. "Teljesen ismeretlen művész vagyok, aki olyan népszerűtlen dalokat énekelt, mint a Kislány a zongoránál. Hogy milyen művész vagyok, azt nem a politikusok mondják meg, hanem a nép. Ha énekelek, akkor telt ház van, és felállva tapsolnak az emberek". Ezt viszont már nem kommentálnám.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ