RSS Feed

1963 - Kennedy Európában

Mogyorósi Géza - 2017. 11. 27. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 1963 - Kennedy Európában

Ötvennégy esztendővel ezelőtt az NSZK, sőt a különleges státuszú Nyugat-Berlin vendége volt a washingtoni elnök. John F. Kennedy (1917-1963) Itáliát, Nagy-Britanniát és az Ír Köztársaságot is felkereste élete utolsó nyarán.

Jó egy tucat hónappal Donald Trump megválasztása után (nem tagadom) nosztalgiával gondolok vissza az Egyesült Államok száz éve született, fiatalon meggyilkolt elnökére. Vajon Kurz kancellár Bécsben, Macron államfő Párizsban, s a megannyi mai ifjú politikus az öreg kontinensen tanulmányozzák-e néha nap, az első washingtoni katolikus President kurta pályafutását?
Történészek szerint a 60-as évek elején az amerikai elnök aggódott Nyugat-Európa és az USA, szorosabban véve a NATO-szövetségesek viszonya miatt. Ebben főleg az idős Konrad Adenauer volt a ludas, aki '63 januárjában Charles de Gaulle-lal francia-nyugatnémet együttműködési szerződést "mert" aláírni. Washington egy esetleges antiamerikai blokk alapkőletételét látta az "elizélt szerződésnek" gúnyolt kézfogásban. 
Nem véletlenül mondta John F. Kennedy egy nappal berlini útja előtt - 1963. június 25-én - a frankfurti Paulskirchében: "A Nyugat jövője az atlanti partnerségen nyugszik - ez az együttműködés olyan rendszer, amely a kölcsönös egymástól való függésen, egyetértésen alapul... Védelmi rendszerünk erős, de még erősebbé kell válnia... Az Egyesült Államokban és Kanadában 200 millió emberünk van, és itt a velük szövetséges európai oldalon is közel 300 millió. Ennek a félmilliárd polgárnak az ereje és egysége most és a jövőben is valamennyi nemzet számára a teljes szabadság biztosítéka." 
A Majna-parti templomi beszéd sikerét is túlszárnyalta Kennedy másnapi, friss levegőn tartott west-berlini szónoklata: "A szabadság oszthatatlan... Ha egyszer mindenki szabaddá válik, akkor örvendhetünk annak a napnak is, amelyen az önök városa, az önök országa és ez az egész hatalmas kontinens, Európa, egy békés és reményteli világban egyesül. Azon a napon, amely biztosan el fog érkezni, a nyugat-berliniek józan elégedettséggel mondják majd el magukról, hogy tartották a frontot. Valamennyi szabad ember, bárhol is éljen, Berlin polgára, s ezért mondhatom büszkén, mint szabad ember: Ich bin ein Berliner." Alig öt hónappal később ezt a magát berlininek nevező, karizmatikus férfiút hazájában meggyilkolták.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ