RSS Feed

Hogyan válasszunk séfet?

Dalia László - 2017. 11. 25. 8:00:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hogyan válasszunk séfet?

Volt most egy műsor az egyik csatornán, ahol ismert emberek versengtek a konyhafőnök címért. Itt aztán megfordult mindenki, a tévéstől az úszóig, a stylisttől a színészig. A zsűri meg minden fordulóban kiejtett valakit.Ha amatőr séf vagy, könnyen hibázol, s ha időre játsszák ezt a játékot, akkor pedig néha többet számítanak a percek, mint az ízek vagy a tálalás. Ki győzhet egy efféle versenyben?

Sose kérdezzük meg, hogyan válogatnak be egy zsűrire való triót, s ezúttal az RTL korifeusai nem is választottak rosszul. Nehéz lenne kötekedni, mert mindhárman értették a dolgukat, s szépen el is mondták, meg is fogalmazták, hogy mi hibádzik az amúgy remek étkekben, amelyeket 60-70 perc alatt kellett megfőzni és feltálalni. Az már egy szerkesztési hiba, hogy épp a főzésből láttunk a legkevesebbet, ami legalább olyan érdekes lett volna, mint az, hogy néha veszekednek vagy éppen hisztiznek a versenyzők. Aki úgy döntött, hogy néhány percbe összevágja, vagy inkább összecsapja a teremtés pillanatait, az valószínűleg nem gyakran főz, ha úgy gondolja, hogy az kevésbé érdekes, mint a semmitmondó versenyzői monológok. Vagy ez már a licensz része? Akkor sem jó.

Ám igazán az az izgalmas kérdés, hogy ki nyeri meg a versenyt, hová húz a zsűri szíve. Vagy ezt már licenszileg sem szívre játsszák? Egy Simon nevű versenyző annyira jól főzött, hogy felküldhette volna magát a karzatra és így további főzés nélkül tovább jut. Ám nem ezt tette, hanem csapatának leggyengébb láncszemének engedte át az előnyt, s ő tovább főzött. A következő fordulóban nem volt szerencséje, s a zsűri épp őt ejtette ki. Elfelejtették, hogy mit tett előbbi nap. Egy elegáns mozdulattal őt is továbbjuthatták volna, hiszen volt még egy hely, amit a korábban kiesett öt versenyző közül pótoltak. Érdekes, hogy éppen a későbbi győztes hölgy, akit, mint szépségkirálynőt kéne ismerni, mondta a monológjában, hogy ő bizony magát küldte volna fel a karzatra, mert ez egy verseny. Hát, igen ez egy verseny és a Fair play-ről lassan már senki sem tudja, hogy mit jelent. A sportban is hiánycikk lett, legfeljebb kevésbé népszerű sportágakban tűnik fel, mint a vívás vagy tollaslabda. A foci például annyira vérre és pénzre megy, hogy ott hülyének nézik, aki elismer egy vétséget, s Maradonát senki sem ítélte el, amikor kézzel ütötte be a labdát a kapuba. Pedig ez a szabálytalan gól döntötte el a meccset

A VIP Konyhafőnököt végül nem a két legkreatívabb versenyző egyike nyerte, hanem egy hölgy, aki megbízhatóan főzött, s nem kockáztatott. Hogy ő lehetne-e Michelin csillagos séf, azt kétlem. A döntőbeli ellenfelét a zsűri abban marasztalta el, s ezzel tulajdonképpen döntött is a győztesről, hogy keményen bánt a két segítőjével. Nos, megnézném azt a konyhát, ahol a séf nem ugráltatja az embereit és nem szól be néha a szakácsoknak. A konyha viszont kemény világ, nem lehet finomkodni. A vendégek nem látnak be a konyhába, ők az ízek és a tálalás után ítélnek. Maradjunk annyiban, hogy a zsűri sem tudta átlépni a saját árnyékát, ami rímel a mai világra, tehát nem becsülte meg a Fair playt és győztesnek hirdette ki a középszert.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ