RSS Feed

Viszki dupla medvebőrrel

Csontos Tibor - 2017. 11. 26. 8:00:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Viszki dupla medvebőrrel

Ez bizony megint nem jött össze. Ez a Viszkis film nem egészen az, amire igazán vártunk. Miközben Ambrus Attila sztorija az elmúlt húsz év magyar krimijeinek legnagyobb története. A kaliforniai álomgyárban bizonyára nem vártak volna majd' húsz évet, hogy filmre vigyék az Amerika kedvenc gengszterének is nevezett Viszkis históriáját. Pedig a rendkívül sokrétű viszkis témára a Kontroll utáni kedvencünk, Antal Nimród vetette rá magát. Filmjéből mégiscsak a pörgős akciójelenetek maradtak meg és a nyomozó telitalálatos figurája. Nyomozó magyar filmben ennyit még nem izzadt és nem bagózott.

Többeknek a fejében megfordult, hogy Ambrus Attila és Vujity Tvrtko  atévés reggeli csetepatéja sem volt más, mint A viszkis című film remekbe szabott promóciója.  Mi több, előzetesen már azt is lehetett olvasni, hogy ez lesz a magyar közönségfilm becsületének megmentője. Nem tudom. Az bizonyosnak látszik, hogy az új magyar játékfilm nem a sikerültségéből fonhatja majd a mentőövet, sokkal inkább a zseniális Kontrollt rendező Antal Nimród személyéből és persze a Kelet-Európa Robin Hoodjának nevezett Ambrus Attila bankrabló kétségtelenül kalandos, filmre kívánkozó sztorijából. Herendi Gábor Kincsem című filmjét sem elsősorban a marketing vagy az adta el, hogy kívülről fújjuk Kincsem életregényét, hanem ama szájhagyomány, amely egyszerűen azt tartotta, hogy az elejétől a végéig jól összehozott, élvezhető film. 

Ambrus elő- és jelenlegi életéről elég sokat tudunk, csupán arra kellett várnunk, hogy bűnügye "színvonalának" tökéletesen megfelelő játékfilm szülessen belőle.  Csakhogy ez a produkció egy életrajzi és egy akciófilm keverékére sikeredett, amiből ritkán születik valami jó. Ez nem ez a ritka pillanat volt. Persze, valamiként fel kellett idézni, hol, milyen körülmények közé született Ambrus Attila Ceausescu Romániájában, Erdélyben, de hát ez a fejezet eléggé hosszúra sikeredett.  Ami viszont ezután következett - Ambrus egy tehervonat alatt átcsempészi magát a határon és elindítja új életét, barátnővel, jégkorongozással, pénzhiánnyal és az első bankrablással, csapattársainak és barátnőjének medvebőr kereskedéssel, erdélyi szőrmecsempészéssel indokolva hirtelen meggazdagodását - az jelentette számomra a film igazi kezdetét. Mert a csóriság Ambrust csak a budapesti életet megtapasztalva kezdte zavarni, ez sem indokolta tehát a kelleténél hosszabb életrajzi fejezetet. Jobbnál jobb akció- és üldözési jelenetek következtek, Yonderboi amerikásakciófilmzeneízű dallamaival egészen odáig, amikor Ambrus-Viszkis megszökik a Gyorskocsi utcai őrizetéből. Majd hirtelen filmszakadás. 

Mint tudjuk, két hétig bujkált, amíg újra elkapták. Ennek a bujkálásnak a történetét azonban felettébb unalmas módon korabeli televíziós híradó-, Juszt László-féle Kriminális-felvételekkel,újságcímlapok bevágásával pótolták, tették dokumentumízűvé. Itt romlott el megint a mozifilm, hiszen a bankrabló életének két legizgalmasabb, űzött vadként megélt élete maradt ki a filmből, amely ugye, megtörtént eseményeken alapul. Az pedig eléggé fantázianélküli, mondhatnám, kissé gagyi befejezés, amint a főhősünk egy vásár forgatagában ül az eladásra szánt kerámiái között és mosolyogva nézi a szemközti ház homlokzatán villogó BANK feliratot. 

A filmben egyébként néhány percre az "igazi" Ambrus Attila is feltűnik. Taxisofőrt alakít, akinek kocsijába menekülés közben beszáll a filmbeli Ambrus és tettestársa. Ambrus egyébként rokonszenvesen nyilatkozik a róla szóló film apropóján, újra sztárként kezelik, bár idegen tőle ez a szerep, s persze, egzisztenciálisan sem jár rosszul. Beindult a viszkis üzlet, nyilván újra előveszik a tavaly megjelent maga írta önéletrajzi regényét, most itt ez a film, a karácsonyi vásárban jól eladhatja kerámiáit, s mint látom, újra kiadták az amerikai sportújságírónak a tíz éve, magyarul is megjelent A viszkis rabló balladája című - szerintem a témában az eddig legjobb - dokumentumriportját. Másik kiadónál, más fordításban. Ambrus Attila személyes ajánlásával. 

Cseppet sem mellesleg: A viszkis című film országos premierjének napján bankrablás történt Kőbányán. 

Fotó: A viszkis
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ