RSS Feed

Internetkirályság

Regös István - 2017. 11. 21. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Internetkirályság

Ez a furcsa, ragadozó élőlény olyan csendben, lopakodva terjedt el a földön és úgy foglalta el a világot, hogy szinte észre sem vettük. Ha van valami, ami szinte a föld lakosságának ismerőse, az az internet. Manapság a leglátványosabb hordozója a mobiltelefon, ami nélkül talán a szó szoros értelmében kijelenthető, élni sem tudunk. Az internet és ezen keresztül a mobilfüggők legalább olyan betegek, mint mondjuk, a nikotin- vagy az alkoholfüggők.

Ugyanis kijelenthetjük, hogy függő az, aki vagy egyáltalán, vagy csak nagyon nehezen tud létezni beidegződött szenvedélyétől. Hozhattak törvényt, bevezethették az alkoholtilalmat, üldözték és üldözik a drogot, vasszigorral nehezítik a cigarettázók életét, tiltják és büntetik a prostitúció támogatását, attól még minden marad a régiben. Ezek a szenvedélybetegek és kórokozóik épp olyan rezisztensekké válnak, és már váltak, mint sok baktérium az antibiotikumra. 

Nagyra nőtt az újszülött

Az igazság az, hogy az internet olyan forradalmi eszköz, amihez hasonlót még nem ismert a történelem. Milliárdos nagyságban mérhetőek azok, akiket az internet lelkesít, mi több, oly sokszor azt is kijelenthetjük, életben tart. Én sajnos nem tartozom ide. Éppen ezért, aki internetellenes, ne legyen a világháló és azok ellen sem, akik a hálón élnek-halnak. Mert rengeteg áldása van a netnek. Mindenki szinte mindent megtalálhat rajta, és ha jó szándékkal, épülésünkre használjuk ezt az eszközt, akkor érdekesebbé és gazdagabbá teheti és megszépítheti mindennapi életünket. Itt idézhetjük azt a rengeteg lexikális tudást, amit összegyűjtött a világháló. Az interneten megtalálhatjuk a világirodalmat, szinte a világ valamennyi zenéjét, könnyebb használni, mint a lexikonokat, szóval az internet olyan, mint egy jó házasság, ahol a felkínált lehetőségekkel jól tudunk élni. Azt írtam fentebb, hogy minden idők legnagyobb forradalmi eszköze az internet. Politikától függetlenül, különböző vallásoktól elszakadva, az internetet elvileg csak a tudatlanok üldözik. Valójában ezt is sikertelenül teszik. Az internet legyőzhetetlen, betilthatatlan, viszont szabályozható. Megkezdődött ez a munka, de még sehol sem tart.


Hab a tortán

És aztán megkoronázta az internetet az úgynevezett közösségi hálózatok ördögi köre. Megjelent a Facebook, az Instagram, a Youtube és emberek száz és százmilliói felköltöztek erre az oldalra, mint bejelentett lakók. A Facebook messze vezet és feltalálói, a híres Zuckerberg és csapata se hitte volna el, hogy mi lesz az ő kis kollégiumi találmányukból. A virtuális világ megszülte nyögvenyelősen és fájdalmasan a virtuális valóságot, ami már köszönő viszonyban sincs az élhető, tapintható, háromdimenziós jelennel, inkább csak egyfajta műgyógyír a magányra. Az emberek csak azért írnak valamit, ahogy mondják „ráírok”, mert várják a valahonnan érkező írásbeli elfogadást. És miután az ott szereplők nagy része akár álnéven, más fotójával szerepelhet, ezért bárki felelősség nélkül állíthat akármit, hazugságot, vagy igazságot. Megkezdődött a megkoronázott internet nyomulása és millió valódi erényét mocskos módon tépázza sok gazember jelenléte. Egy-egy ember virtuális kivégzése ma már kilép az internet honlapjairól és vérző sebeket ejt a napvilágon. Az internet társadalma kegyetlen, kérlelhetetlen és bosszúálló. Idegesítő gondolatokkal tölti el mindazokat a százmilliókat, akik sok-sok jót, hasznosat, életviteli tanácsokat, és ha úgy tetszik, valódi társkeresést várnak és kapnak, például a Facebooktól. De félelmetes, ha valakit kipécéznek, azt véresre marják a sorok egészen odáig, amíg megunják a lincselést vagy addig, amíg a célszemély kileheli a lelkét.


Szenny az interneten

A Facebookon létre kellene jönnie egy társadalmi bíróságnak és keményen fel kellene vennie a harcot, hogy ne tudják az internetet beszennyezni. Mert nem az internet az oka, hogy visszaélnek vele. Mint ahogyan nem az autók az okai a közlekedési baleseteknek sem, hanem azok, akik vezetik őket. Az atomenergiát sem a bomba miatt fejlesztették ki és mégis iszonyat lett belőle. Tapasztaltuk, hogyan lehet a jót rosszra használni, ezért fogjunk össze, mi, az internet tisztességes látogatói. Mi vagyunk többen. Szeretni fogjuk a mi hálónkat és meg fogjuk védeni, hogy ne aljasodjon el! Elég felmérni az utóbbi hetek internetes poklát, hogy együtt leírjuk a diagnózist, a hisztéria egy darabig otthonra talált. Olyannyira, hogy a híres-nevezetes Zuckerberg, a Facebook atyja is megszólalt, és felszólította több milliárdos követőjét, hogy használják jóra az internet csodáját. Legyünk többen, mint a szenny gyáva, névtelen követői és használjuk az internet minden lehetőségét arra, hogy tisztuljon a közélet, hogy ne élvezzük az internetes kivégzéseket, ne rendezhessenek internetes boszorkányégetést, de mégis maradjon meg ez a csodálatos eszköz a világ tisztességes polgárai hasznára és örömére.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ