RSS Feed

Sarló és kalapács

Mogyorósi Géza - 2017. 11. 18. 8:00:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sarló és kalapács

Stílszerűen novemberben néztem meg a "nagy októberi" káosszal foglalkozó friss kiállítást a - 30 esztendeje megnyílt - berlini Német Történeti Múzeumban. Az "1917. Revolution. Russland und Europa" című tárlat több szempontból is izgalmas látvány.

Nem tudom, hogy szülőföldemen mi a helyzet, de itt Németországban még a csapból is Uljanov elvtárs folyik. Míg a szürke, germán hétköznapokon Adolf Hitler és náci bagázsa uralja a dokumentumfilmek terepét a képernyőn, addig így a tél közeledtével az oroszországi forradalom centenáriumára fokuszál - kuszál! - a média. Több tonnányi, kisebb-nagyobb Lenin (mell)szobor adja a Deutsches Historisches Museum aktuális, 2018 tavaszáig tartó tárlatának alapját. Pirosba álmodott Lenin-Micky Maus-Jézus trió - kézenfogva - is bekéredzkedett (az USA-ból) a 3,7 milliós metropolisz szívébe. Sarló, kalapács, pisztoly, puska, írógép, telefon és Vlagyimir Iljics - egyik - Rolls Royce-ának mini változata is felejhetetlenné teszi a Spree-parti kiállítást.

Számos fekete-fehér fotó bizonyítja, hogy a Svájcból hazavonatozott Lenin-Krupszkaja páros nem csak az R.R. luxuskabrió komfortját imádta, hanem a terrort is. Festmények, plakátok, könyvek, térképek az 1917-es forradalommal spékelt vad, első világháborús korszakról. Mintha nem a hajdani Szovjetunió fő csatlósánál, az egykori NDK fővárosának legendás múzeumában lennénk, dedós módon magyarázzák a feliratok, hogy cár az olyan, mint a császár és a bolsevikok '18-ban likvidálták az uralkodót {II. Miklós} és famíliáját. (Köztünk szólva - tudtommal - mind Romanov úr neje, mind Lenin elvtárs anyja német származású volt, ám erről - is - hallgat a berlini vitrin-show.)

Zászlók, uniformisok - álomszép - jelvények, kitüntetések emelik az "1917. Forradalom. Oroszország és Európa" című aktuális berlini kiállítás fényét. Ám - lehet, hogy az én hibám - nem lettem okosabb azzal kapcsolatban, hogy mit adott az öreg kontinensnek (a világnak!) Lenin, Trockij, Sztálin és a többi bolsevik? Gazfickó tömeggyilkosok, netán remek eszmét aljas módon kivitelező, saját népüket sanyargató terroristák voltak ők? Ahogy Vlagyimir Iljics tanácsolta: tanulni, tanulni, tanulni! Januárban másodszor is megnézem a tárlatot.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ