RSS Feed

Mobilónia

Csontos Tibor - 2017. 11. 20. 0:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mobilónia

Mobil itt, mobil ott, mobil mindenütt. Világító képernyős arcú emberek a járdán, az autókban a tömegközlekedési eszközökön. Végleg megérkeztünk Mobilóniába, ahol az okostelefon az úr. Nem számít, hányan vannak Mobilónia lakója körül, úgy társalog mindenki füle hallatára, mintha otthon ülne és szünet nélkül csacsogna. Sok mindenkiről megtudunk sok mindent, a minap arról beszélt egy okosmobilos a buszon, hogy Jocinak lábgombája van, a Károly pedig csalja a Borikát.

És mindez még hagyján. Az igazán feltűnő az, hogy a már digitális bennszülötteknek számító gyerekek is fürtökben lógnak az okosnak hitt telefonjukon. Az ilyesmi ellen berzenkedők kedvenc példa beszéde úgy kezdődik, hogy két középiskolás lány ül egymás mellett a metrón, mindketten az okostelefonjukkal bíbelődnek. Mígnem az egyikük odaszól a másiknak: Nem válaszoltál az esemesemre! Ők a mobilmániások nemzedékének képviselői, akik naponta minimum két órán keresztül bámulják okostelefonjuk képernyőjét. Virtuális világban élnek, ahol mindenki lehet király és királynő, bárki bárminek kiadhatja magát. 

Így éli e nemzedék életét a virtuális világban, így szigetelődnek egymástól és így nem tudnak megfelelően szocializálódni. Mi több, a társasági élet mellett, a virtuális valóságban élik meg társkapcsolataikat is. A szakemberek azt mondják, mindez szélsőséges helyzeteket is teremthet és példaként említik, hogy Japánban például a fiatalok még a szexualitást is a virtualitásban élik át. Tegyük hozzá, a mobilfüggőség és a számítógép függőség persze nem csupán a fiataloknál, hanem a középkorosztálynál is létezik már, különböző fokozatokban. Mindezek elhatalmasodása a tapasztalatok szerint akár pszichiátriai kezeléssel is végződhet.

A helyzet olyannyira súlyos, hogy napjainkban szakmai konferenciákat is rendeznek arról, miként befolyásolja az internet, a számítógépes játékdömping, a mobiltelefon a gyermekek és a fiatalok fejlődését, hogyan hat az online tér erre a nemzedékre. Kétségtelen, hogy a generáció számára a szórakozás, a kapcsolattartás, a tájékozódás első számú helyszínévé vált a közösségi média. E közösségi média biztonságos használatára viszont még kevésbé tudják felkészíteni a gyerekeket a szülők és a pedagógusok. Ennek egyik oka, hogy lépéshátrányban vannak e virtuális világ megismerésében, ha úgy tetszik, a közösségi média-műveltségük hiányos. A szülők ritkán képesek hasznos tanácsot adni gyerekeiknek a kiberbiztonsággal és általában az online térben történő mozgással kapcsolatban. 

Egy generációkutató ezzel kapcsolatban megjegyezte, a legtöbb szülő, pedagógus nem ismeri azokat a játékokat, alkalmazásokat és szokásokat, amelyek a gyerekeket az online térben körülveszik. A szülők leginkább facebookoznak, a 14-16 évesek a Facebookból csak a Messengert használják. A szülő hajlamos azt hinni, hogy modernek, mert Viberen tartják a kapcsolatot a gyerekkel, akinek köreiben a Viber szükséges rossz és csak arra jó, hogy apa és anya elégedett legyen. Egymás között ugyanis már Twittert, Snapchatet, Instagramot használnak, ezekről a szülők szinte semmit nem tudnak, magyarázta a szakember. 

Mondják, reggelente a tinédzserek először a telefonjukhoz nyúlnak, a statisztikák szerint naponta pedig legalább két órán keresztül világítja meg arcukat az okostelefon képernyője. Tóth Andrea szerint viszont ez a két óra kevés, hiszen a tanítás után, sőt az esti órákban is az okostelefonon élik az életüket. Márpedig ez az elszigetelődés veszélyes, antiszociális és könnyen kialakulhat a társtalanság. Kigyógyulni csak nagy akaraterővel és pszichoterápiával lehet mindebből. Ma azonban még ott tartunk, hogy  hiányérzetük van az embereknek ha nincs kéznél a mobiltelefonjuk. Emiatt sincsenek kétségeim, legközelebb a hatos villamoson talán újra találkozom ama bizonyos, fennhangon társalgó okostelefonossal és megtudom, mit használ Joci a lábgombájára. Károly pedig egye meg, amit főzött. 


Fotó: ricsajok.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ